Voor schrijvers, door schrijvers

Coronavirus

Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 72
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Corona: De Oplossing

| Harmen Sneer
Deze week werd ik door angst bevangen, net als zovelen, want de “tweede golf” zou eraan komen! Donders, die woordkeus betekent dat die “golf” minstens net zo destructief is als een tsunami. Zal ik Hetty achterna gaan door een virus? Dat zat niet in mijn levensplan! Ik was wat van slag en besloot mijn beste vriend Gerrit te bezoeken, tegen de richtlijnen in, want Gerrit heeft altijd overal een oplossing voor. Ik trof hem in zijn luie stoel in de achtertuin, lekker in de warmte onder het afdak van zijn kapschuurtje; hij slobberde net aan zijn rode wijntje en lag zijn boek weg, toen hij me zag en stond op om er een glas bij te pakken, die al op tafel stond. Hij schonk het glas gelijk maar bijna vol en zette het neer op de plek waar ik meestal wel zit.
“Hallo, Harmen. Leuk dat je komt, want die lockdown en isolatie begint me toch wat te vervelen. En ik behoor, net als jij, tot de risicogroep natuurlijk, dus eigenlijk mag ik je niet eens ontvangen. Geintje, hoor, je bent altijd welkom, virus of geen virus. En gaan we, dan gaan we samen.”
“Ja, Gerrit, het werd mij ook teveel en ik ben bang dat we er voorlopig niet van af zijn ook. Ik hoor praten over een tweede golf, een tekort aan mondkapjes die hier worden afgeraden, misschien omdat we ze hebben weggegeven en dus niet meer hebben maar welke in Duitsland verplicht wordt gesteld, een vaccin dat pas in september wordt verwacht terwijl het buitenland dat binnen drie weken al heeft en dat we moeten wennen aan een anderhalve-meter-maatschappij. Ik ga dat niet lang meer trekken, Gerrit. Hoe zit dat met jou dan?”
“Ik weet er van en lach me krom, man! Al die bangmakerij gaat gewoon maar door. Hoe vaak heb ik niet gezegd dat we geregeerd worden door onderbuiken en niet door hersenen! Al die dingen die jij opnoemt zijn symptoombestrijdingen van een virus, precies zoals onze mutsenmaatschappij dat zou doen. Ze heffen de handen ten hemel en piepen wat over bang zijn en afwachten en we doen stinkend hard onze best, we werken hard aan een oplossing, terwijl die oplossing al lang bestaat maar door onderbuikgevoelens zijn verdrongen. Juist, een vrouwenwereld, waarin de man niet meer aan het woord komt. Ik zit te wachten tot er eens een intelligent iemand met hersens opstaat, mag ook een vrouw zijn, die de oplossing op tafel legt, maar voorlopig blijft het bij bangmakerij, van hel naar verdoemenis. En de wereldeconomie zakt helemaal in elkaar. We gaan bijna honderd jaar terug in de tijd! Doemdenkers, paniekzaaiers en chaosschoppers, daar hebben we mee te maken. Ach, Harmen, wij zijn gepensioneerd, dus mag er van ons niet veel meer verwacht worden, en ons natje en drooggie is al gegarandeerd. Al die flauwekul treft ons niet, maar ja, het begint wel te vervelen, want die oplossing wordt maar niet op tafel gelegd. Is er dan in deze hele wereld niemand meer die begrijpt dat je de symptomen niet moet bestrijden maar de oorzaak?”
“Ja, Gerrit, jij hebt makkelijk praten, wat! Ik heb ook veel met “oorzaak en gevolg” te maken gehad, maar jij bent daar toch echt de meester in, hoor.”
“Ik zie het simpel, Harmen, en word niet snel overmand door gevoelens van doemdenkerij. Kijk, als er een vliegend insect steeds om je kop heen draait word je er ook gek van, maar spring je dan op uit je stoel om hard weg te lopen? Nee, want je weet dat het beest achter je aan blijft komen, toch? Vrouwen gaan lopen schreeuwen en met hun handen wapperen, maar daar trekt dat beest zich niks van aan. Wat werkt dan wel? Een vliegenmepper! Je slaat dat beest dood! Als het er niet is kan het je ook niet lastig vallen!”
Gerrit is zo praktisch ingesteld, van hem kan iedereen wat leren. Simpele gedachten kunnen tot praktische oplossingen leiden.
“Ja, ja, jij hebt makkelijk praten, Gerrit, maar een virus is geen vliegend insect. Je ziet het niet eens!”
“Nee, en da’s maar goed ook. Hoe zouden die dames dan reageren? Nog erger dan als ze een muis zien, denk ik. Of een dikke vette rat, weet je nog, saté in Maleisië! Ha, ha, ha! Doe maar dertig stokjes, zeiden we in het centrum van Penang. Biertje erbij om het weg te spoelen! Dat waren nog eens tijden!”
Gerrit had al een tijdje aangezeten, dat werd wel duidelijk. De bodem in de fles wijn was al wel te zien. En dan kreeg hij altijd van dat soort herinneringen, die ook mij wel aanspraken, maar nu maakte ik me toch wel wat zorgen. Over dat virus natuurlijk.
“En hoe doe je dat dan, als je een onzichtbare vijand hebt, Gerrit?”
“Ach, onzichtbare zaken moet je met onzichtbare zaken bestrijden. Ik zal je op weg helpen. Aan boord van het schip is de drinkwatervoorziening van belang, dat weet jij ook. Weet je nog hoe we zeker konden maken dat het water dat je dronk niet ziek maakte door onzichtbare bacteriën, virussen en andere beestjes en zo?”
“Ja, vanzelf. We gebruikten chlorides in de tank en filters in de machinekamer.”
“Juist, maar welke filters? En goeie, anders was iedereen aan de schijterij, haha!”
“Nou ja, er was een filtercartridge voor de rommel, en een zilverfilter tegen de algen en bacteriën, en dan een UV-filter voor de rest.”
“Je weet het nog goed, Harmen. Ik ben trots op je. Maar het gaat bij virussen natuurlijk om dat UV-filter. UV-licht maakt virussen kapot en dus onschadelijk. En als ze er niet zijn, word je er ook niet ziek van!”
“Dus?”
“Ja, dus. Ultraviolet licht maakt de virussen kapot, ook corona-virussen, en dan pak je het bij de bron aan. Er is ook andere straling te gebruiken, zoals gammastraling, maar die is gevaarlijk voor mensen, maar prima te gebruiken voor goederen.”
“Maar UV is ook niet erg ongevaarlijk voor mensen, Gerrit.”
“Nou, dat moge zo zijn, maar er is een soort dat niet gevaarlijk is. Ik heb het gisteren nog gelezen in The New Scientist. UV-C-licht met een golflengte van 222 nanometer is volkomen ongevaarlijk voor de mensen, maar virussen gaan kapot.”
“Tjonge, Gerrit! Waarom wordt dit middel dan niet gebruikt?”
“Ja, Harmen, als ik zo die mensen op TV met interessante smoelen slap zie lullen, dan denk ik dat ze helemaal niet willen dat we ervan af komen. De oplossing was altijd al aanwezig, als je je maar niet zo druk maakt om de gevolgen, maar de oorzaak aanpakt. Ik zie het zo: Er kunnen UV-lampen worden geïnstalleerd in winkels, werkplaatsen, thuis, overal waar mensen samenkomen, dan kun je via een poort of draaideur met UV-licht dit virus, én toekomstige virussen, tegenhouden bij binnenkomst, terwijl in de ruimte ook alle nog uit te hoesten virussen direct worden aangepakt. Mensen zijn veilig. Voor goederen zou ik poortjes nemen, net als bagageafhandeling op Schiphol bijvoorbeeld, die gammastraling gebruiken. Die zijn sterker en gaan dwars door alles heen. En dan zijn alle goederen ook virusvrij en dus veilig te gebruiken. Dat er niemand opkomt! Proost, Harmen!”
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 121

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Reacties   

# UV-lampenCritico Punt 16-04-2020 17:20
Ik heb geen flauw idee of het zou kunnen werken, ben niet technisch, maar waarom geen bericht dan sturen naar het RIVM? :-*
# RE: Corona: De OplossingEdith E 16-04-2020 12:08
Als het allemaal maar zo simpel lag als deze Gerrit het brengt.

Rattensaté, daar word ik niet vrolijk van. Dat soort "geintjes" veroorzaakt nu juist zoveel -andere- bittere ellende.
De mens moet geloof ik maar eens wat minder aan zijn "vleesjes" hechten

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Corona
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Koffertje

Geschreven door Vera Bijma. Geplaatst in Column.
Hieperdepiep … hoera! Zoonlief is zes jaar geworden en dat betekent dat hij vandaag hét koffertje meekrijgt. En ja hoor, daar komt hij trots de schoolpoort doorgelopen, met...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Steun de schrijfactie 100 woorden

10, apr, 2020 Redactie Schrijverspunt

Lente dag temidden van corona

07, apr, 2020 Brigitte B

Corona & Empathie

16, apr, 2020 Nance (Adriana SA) vd Ruit
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!