Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Coronacrisis

  Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

  Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.

 • Jouw verhaal of gedicht hier?

  Wil je iets kwijt (een gedicht, een verhaal, een opsteker, een ervaring, een passende anekdote, etc.) over de actuele Coronacrisis dan is dat hier mogelijk.

  Het gaat ons niet om het oproepen van een discussie. We willen alleen graag de mogelijkheid bieden om je gedachten over of ervaringen met deze situatie te beschrijven en met ons te delen.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Corona

Jouw artikel hier toevoegen?
Corona: Hart onder de riem
Je kunt ook gratis anderen (een persoon of groep) een hart onder de riem steken in deze Coronacrisis.

Corona: Sfeer .......

De sfeer in Nederland raakt meer en meer vertroebeld. Het coronanieuws is niet van de buis te krijgen. Het is begrijpelijk maar ook irritant omdat we op de tv een overdosis aan praatprogramma’s hebben die onder leiding staan van betweterige presentatoren die voortdurend aandringen op verdergaande maatregelen in deze crisistijd. Presentatoren die hun eigen mening keer op keer ventileren, ik krijg er een sik van. Ze wekken de indruk dat zij weten hoe de coronacrisis het best te bestrijden is, dan wel dat men in de buitenlanden waar men besloten heeft tot een lock down de wijsheid in pacht heeft en een veel beter beleid voert. De negativiteit spat van mijn mooie beeldbuis af.  

Naast het nieuw op radio en tv zijn er ook twitteraars die vreemd nieuws verspreiden, youtubers die beweren dat het beleid van de regering erop gericht is om het virus de kans te geven om zoveel mogelijk zwakke ouderen te doden, en nog meer soortgelijk kwalijke prietpraat. Waar de regering aandringt op alertheid en het opvolgen van de adviezen om de verdere uitbreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, krijg ik het onbehaaglijke gevoel dat men met de praatprogramma’s en het twitteren en verzenden van fake berichten angst aanwakkert. 

Twee maanden geleden wist nagenoeg niemand iets te melden over corona. Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik heb ook nooit iemand iets horen zeggen over een lockdown. ‘Lock-down’ kwam tot voor kort alleen voor in een Engelstalig woordenboek. Ik heb het even nagekeken, in de nieuwe uitgave van Het Groot woordenboek der Nederlandse Taal, de Dikke van Dale, komt lock-down niet voor en lockdown ook niet. Wel lock-out en lock-up, maar daar gaat het nu niet over.  Voor ons Nederlanders is het derhalve een nieuw woord dat heel snel ingeburgerd raakt. 

De Nederlandse kijker wordt overspoeld door meningen. Meningen van echte deskundigen en meningen van zelfbenoemde ‘deskundigen’. Al die meningen van de niet ingewijden zijn kenmerkend voor onze moderne Nederlandse samenleving: Te snel een mening klaar zelfs over zaken waar we amper verstand van hebben. 

We hebben echte deskundigen voor landen, ziekten, medicijnen, voedsel, je zegt het maar: voor van alles en nog wat. Deskundigen die op hun specifieke terrein een opleiding hebben genoten. Wat we ook veel te veel hebben zijn mensen die pretenderen deskundig te zijn op een bepaald gebied zonder hiervoor een  erkende opleiding te hebben genoten. De zogenoemde autodidacten met een overdosis eigenwijsheid en betweterigheid (de Hollandse ziekte). 

Journalisten en presentatoren doen hun werk. Toch betrap ik ze te vaak op het etaleren van een eigen mening. Daar zit de kijker/luisteraar niet op te wachten. Ik hoop dat het Nederlandse journaille iets meer kritische vragen aan de echte deskundigen gaat stellen ter verheldering. De kijker is, denk ik, vooral geïnteresseerd in feitelijke informatie, uitleg en adviezen van die personen die er echt verstand van hebben. Laten we het hoofd een beetje koel houden. 

De woorden van het jaar 2020 zijn op 1: corona en op 2: lockdown

Dit artikel delen?
 • Hits: 60
(De gemiddelde waardering is 2 door 3 stem(-men)

Reacties   

# RE: Corona: Sfeer .......Guido Aerts 24-03-2020 10:52
Voor het woord van het jaar 2020 stel ik voor 'zorgverlener' op nr. 1 te zetten.

Helaas zijn op S. ook pseudo deskundigen actief die hun mening kwijt willen over wat 'had moeten' gedaan worden en dan 'zou spoedig' een oplossing voor deze wereldramp gevonden zijn....wie zich aangesproken voelt: lulkoek helpt niet tegen virussen.
# RE: Corona: Sfeer .......Eelco Visser 24-03-2020 11:46
Zorgverlener is zeker een goede optie. Heb dat zelf niet voorgesteld omdat ik dat van oorsprong ben.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal