Voor schrijvers, door schrijvers

Coronavirus

Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het coronavirus. Het kreeg de tijdelijke naam 2019-nCoV.

Ondertussen hebben we er allemaal mee te maken en is het helaas (tijdelijk) een belangrijk thema geworden in ons leven van alle dag.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 72
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Corona column 2 - Kansberekening

| Michiel de Groot

Ik schiet er snel nog doorheen. De pandemie zorgt in ieder geval voor rustige wegen en ik steek nog snel over terwijl het stoplicht net op rood is gesprongen. Ik denk vaak “ah joh, dat kan best wel” als ik door een oranje of zelfs rood stoplicht fiets. Zeker als ik de weg kan overzien en inschat dat de eerstvolgende auto nog ver genoeg  is. Ik ben er zelfs zo goed in, dat ik in mijn kansberekening mee neem of de auto heuvel op, of heuvel afrijdt. Wat invloed heeft op de snelheid, wat weer invloed heeft op de slagingskans van mijn onverantwoordelijke capriool.

Mijn vriendin volgt mij nooit als ik in een split second ervoor kies om door te rijden. Ze is panisch voor boetes wat steevast betekent dat mijn minimale tijdswinst snel verdwenen is nadat ik staand op de pedalen mij door haar laat inrekenen.

Zo voel ik mij vaker verheven boven regels of richtlijnen. Toch nog een drankje proberen te regelen terwijl de laatste ronde allang  geweest is. Langer dan twee uur auto rijden zonder pauze omdat ik denk dat dat bij mij geen concentratieverlies oplevert. Ik voel mij verheven en hou geen rekening met de consequenties. En terecht want ik blijk altijd bij de meerderheid te horen.  Ik heb nooit vuurwerk in mijn oog gehad, nooit een geslachtsziekte opgelopen en nooit een geldprijs gewonnen. Dat laatste is geen verrassing aangezien ik ook nooit een lot heb gekocht. Ik kan immers kansrekenen. 

Ook in de corona situatie heb ik het gevoel, dat als het op mij aankomt, ik de regels een beetje kan buigen. Dat ik wel naar buiten kan en daar wel verantwoordelijk mee om kan gaan. Ik weet en zie echter dat andere mensen daar ook zo over denken. En ik zie en lees dat dat, net als door rood fietsen, problemen oplevert. Door rood fietsen, doe je niet als je denkt dat je teveel risico loopt. Toch gebeuren hierdoor elk jaar duizenden ongelukken en vallen er honderden doden. Het verschil is dat je op de fiets zelf geschept wordt, maar nu duw je anderen in een statistiek.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 72

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# reflectieTryntsje van der Meer 05-04-2020 16:40
Mooie zelfreflectie! Herkenbaar ook..

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Corona
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Tafelen

Geschreven door Lieven Vandekerckhove. Geplaatst in Cursiefje.
Mino is een uitstekend restaurateur, hij rekent mij nooit het supplementaire glaasje wijn aan, en trakteert steevast na de maaltijd met een grappa of een limoncello. En als...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Steun de schrijfactie 100 woorden

10, apr, 2020 Redactie Schrijverspunt

Lente dag temidden van corona

07, apr, 2020 Brigitte B

Corona & Empathie

16, apr, 2020 Nance (Adriana SA) vd Ruit
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!