Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 683

Zwijgen

Wie zijn toch die mensen die bekend staan als de zwijgende meerderheid. En hoe weten politici zo zeker dat die zwijgende meerderheid aan hun kant staat. 

De media overspoelt de lezer en luisteraar met standpunten van groeperingen die een uitgesproken mening hebben. Zij bepalen daarmee het nieuws van de dag. Groeperingen die tegen racisme zijn en herinneringen aan het slavernijverleden voor eens en voor altijd uit Nederland of de rest van de wereld willen verwijderen en daarom een beeldenstorm beginnen; groeperingen die de Nederlandse cultuur willen beschermen en om die reden gevoelens van vreemdelingenhaat aanwakkeren; groeperingen die grasvelden vertrappen om te demonstreren voor groene energie. En zo zijn er nog veel meer van deze groeperingen met een uitgesproken standpunt. 

Als ik al die mensen met een uitgesproken mening zie en hoor, dan val ik stil. Hoewel zij ons allemaal scherp houden en ik mij soms deels in hun standpunten kan vinden, doe ik er liever het zwijgen toe. Tot geen van de groeperingen wil ik behoren. Al helemaal niet omdat sommigen roepen dat een ieder die zwijgt een racist is o.i.d. Het doet mij denken aan de idiote gezangen in voetbalstadions., zoals: “Wie niet springt die is een Jood.” Beste mensen, stop toch met die walgelijke uitspraken. Ik mag toch hopen dat het niet jullie ware aard is. 

De uitspraak ‘Wie zwijgt stemt toe’ gaat absoluut niet op voor de zwijgende meerderheid. Hoe de zwijgende meerderheid denkt is vaak veel diverser dan de sterk betrokkenen, of zo u wilt fanatici en fundamentalisten, aan beide zijden van het spectrum willen doen geloven. Ook de politiek heeft geen idee welke denkbeelden de zwijgende meerderheid heeft. Daarom is het ook zo ongeloofwaardig als politici beweren dat ze namens de zwijgende meerderheid spreken. 

De zwijgende meerderheid heeft geen tijd of geen zin om zich in het openbaar uit te spreken en demonstreert niet. Als straks het lawaai verstomd is en de stemlokalen gesloten zijn dan zal blijken waar de zwijgende meerderheid van nu voor staat. Zij houdt als stille kracht de maatschappij draaiende.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 90
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Zwijgen"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...