• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Zus of zo

Onze 6-jarige zoon is enig kind. Maar hoe 'enig' dit ook mag klinken, hij vindt het helemaal niet zo leuk. Bijna al zijn klasgenootjes hebben een broertje of zusje en dat is natuurlijk niet eerlijk. Want die hebben dus altijd een vriendje of vriendinnetje om mee te spelen. Dat dit in de praktijk nog wel eens kan tegenvallen, hoef je hem niet wijs te maken.

Maar nu is hij in de zevende hemel: hij heeft een logeerzus. Mijn Franse petekindje van bijna veertien jaar blijft een midweek bij ons logeren. Wat een feest! Als hij uit school komt, zit ze al klaar om met hem te spelen: samen tekenen, gezelschapsspelletjes doen, puzzelen, ...
Ze is zelfs niet te beroerd om met hem te voetballen. Ze houdt zich in als ze de bal in zijn richting trapt én laat hem winnen. Wat wil een jongetje van zes jaar nog meer.

Na het eten kruipt hij gezellig naast haar op de bank om samen tv te kijken. Kinderen hebben gelukkig weinig last van een taalbarrière en in filmpjes als Molletje en Buurman & Buurman wordt bovendien niet veel gezegd. Maar ook de nodige Disneyfilms worden uit de kast getrokken. Mijn petekindje kent de meeste uit haar hoofd dus zelfs als er geen Franse ondertiteling wordt aangeboden, kan dat de pret niet drukken. Zoonlief leert er tussendoor een paar essentiële Franse woordjes bij: bonne nuit en de bijbehorende bisous.

Zodra hij wakker wordt vraagt hij hoeveel nachtjes ze nog blijft. Elke ochtend opnieuw. En tijdens het eten wil hij uiteraard naast zijn tijdelijke grote zus zitten. Mama wie?
Op een doosje ziet hij een M staan. "De m van Mina. En van mama." In die volgorde.
Ik vrees dus al een beetje voor zaterdagochtend, als we haar (halverwege) gaan wegbrengen. Ik verwacht dikke knuffels (van het type ik-laat-je-niet-meer-los) en de nodige traantjes.

En dan, na vijf heerlijke dagen, is het zover: we gaan haar wegbrengen. Na het ontbijt zit zoonlief nog even op de grond met zijn Lego te spelen. Mina gaat gezusterlijk bij hem zitten. En dan is het tijd. Iedereen nog snel naar de wc en hup, daar gaan we. Onze kleine man is maar stilletjes, daar op de achterbank naast zijn 'grote zus'. Hij zingt zelfs niet mee met de vrolijke kinderliedjes van Dirk Scheele.

Als we op de afgesproken plek zijn aangekomen en we onze kostbare 'lading' aan haar moeder overhandigen, neemt zoonlief bedeesd afscheid van zijn logeerzus. Geen traantjes, geen wielklemknuffel, vreemd. We blijven nog even in het stadje rondlopen en keren daarna terug huiswaarts. Als we eenmaal in de auto zitten, klinkt er een opgeluchte zucht naast me.
"Oef, ik ben weer alleen." Ik val bijna van mijn stoel - voor zover dat mogelijk is in een auto.
Wat blijkt: Mina was deze morgen op zijn Lego-uitstalling gaan zitten. En dat vinden kleine broertjes natuurlijk niet oké. 'Per ongeluk' staat niet in zijn woordenboek. Zelfs niet in het Nederlands.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 166
(De gemiddelde waardering is 3.3 door 3 stem(-men)

Reacties   

# Mignon!Guido Aerts 06-11-2019 10:31
Mais pas pour la construction Lego :cry:
Melden aan beheerder
# MerciVera Bijma 06-11-2019 13:56
Merci, Guido !
Melden aan beheerder
# Heel herkenbaar!Hans Van Battel 05-11-2019 12:40
En alweer boeiend geschreven!
Melden aan beheerder
# Thanks!Vera Bijma 06-11-2019 13:57
Altijd fijn om te horen (of lezen eigenlijk :-)). Bedankt, Hans!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…