Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Zus of zo

Onze 6-jarige zoon is enig kind. Maar hoe 'enig' dit ook mag klinken, hij vindt het helemaal niet zo leuk. Bijna al zijn klasgenootjes hebben een broertje of zusje en dat is natuurlijk niet eerlijk. Want die hebben dus altijd een vriendje of vriendinnetje om mee te spelen. Dat dit in de praktijk nog wel eens kan tegenvallen, hoef je hem niet wijs te maken.

Maar nu is hij in de zevende hemel: hij heeft een logeerzus. Mijn Franse petekindje van bijna veertien jaar blijft een midweek bij ons logeren. Wat een feest! Als hij uit school komt, zit ze al klaar om met hem te spelen: samen tekenen, gezelschapsspelletjes doen, puzzelen, ...
Ze is zelfs niet te beroerd om met hem te voetballen. Ze houdt zich in als ze de bal in zijn richting trapt én laat hem winnen. Wat wil een jongetje van zes jaar nog meer.

Na het eten kruipt hij gezellig naast haar op de bank om samen tv te kijken. Kinderen hebben gelukkig weinig last van een taalbarrière en in filmpjes als Molletje en Buurman & Buurman wordt bovendien niet veel gezegd. Maar ook de nodige Disneyfilms worden uit de kast getrokken. Mijn petekindje kent de meeste uit haar hoofd dus zelfs als er geen Franse ondertiteling wordt aangeboden, kan dat de pret niet drukken. Zoonlief leert er tussendoor een paar essentiële Franse woordjes bij: bonne nuit en de bijbehorende bisous.

Zodra hij wakker wordt vraagt hij hoeveel nachtjes ze nog blijft. Elke ochtend opnieuw. En tijdens het eten wil hij uiteraard naast zijn tijdelijke grote zus zitten. Mama wie?
Op een doosje ziet hij een M staan. "De m van Mina. En van mama." In die volgorde.
Ik vrees dus al een beetje voor zaterdagochtend, als we haar (halverwege) gaan wegbrengen. Ik verwacht dikke knuffels (van het type ik-laat-je-niet-meer-los) en de nodige traantjes.

En dan, na vijf heerlijke dagen, is het zover: we gaan haar wegbrengen. Na het ontbijt zit zoonlief nog even op de grond met zijn Lego te spelen. Mina gaat gezusterlijk bij hem zitten. En dan is het tijd. Iedereen nog snel naar de wc en hup, daar gaan we. Onze kleine man is maar stilletjes, daar op de achterbank naast zijn 'grote zus'. Hij zingt zelfs niet mee met de vrolijke kinderliedjes van Dirk Scheele.

Als we op de afgesproken plek zijn aangekomen en we onze kostbare 'lading' aan haar moeder overhandigen, neemt zoonlief bedeesd afscheid van zijn logeerzus. Geen traantjes, geen wielklemknuffel, vreemd. We blijven nog even in het stadje rondlopen en keren daarna terug huiswaarts. Als we eenmaal in de auto zitten, klinkt er een opgeluchte zucht naast me.
"Oef, ik ben weer alleen." Ik val bijna van mijn stoel - voor zover dat mogelijk is in een auto.
Wat blijkt: Mina was deze morgen op zijn Lego-uitstalling gaan zitten. En dat vinden kleine broertjes natuurlijk niet oké. 'Per ongeluk' staat niet in zijn woordenboek. Zelfs niet in het Nederlands.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 69
(Gemiddelde waardering 3.3 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten