Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Zuinig

Ik sta op het perron van station Rotterdam-Noord. Eindelijk is het mooi weer. De laatste dagen was het niets anders dan regen en wind. Het leek herfst al is het zomer. Tenminste volgens de meteorologische kalender. “Een typisch Nederlandse zomer”, sprak een weerman op de radio. Niet wijs die man want heel Europa had slecht weer. Maar mogelijk kijkt hij niet over de grenzen, dat kan. Een lokale weerman.
Terwijl ik wacht op mijn trein, die weer eens vertraging heeft, zie ik een bejaard echtpaar de trap op lopen. Ook al is het hele perron leeg, ze komen bij mij staan. De man kijkt wat om zich heen en fluit een deuntje. Hij lijkt mij een persoon die aandacht wil van zijn omstanders.
De vrouw staat schuin achter hem. Kennelijk weet ze haar plaats. Uit het niets zegt ze: “Ik heb het vakantiehuisje geboekt.” 
Nu ben ik niet het type dat anderen afluistert, maar door de situatie kan ik niet anders. De stem van de vrouw klinkt benauwd. Alsof ze toestemming verwacht, van haar man, om te spreken.
“Mooi,” antwoordt haar man.
“Het is dit jaar wel duurder.”
“Duurder? Hoezo?”
“Ze berekenen dit jaar de elektriciteit apart.”
“Oh, nou dat is belachelijk!”
“Ja, nou ja,” stamelt de vrouw, “veel huurders gebruiken zoveel stroom dat de huurprijs niet meer voldoende is.”
“Nou mooi is dat! Maar ik heb de oplossing wel hoor. In de schuur heb ik nog een voorraad ledlampen. Lekker zuinig, nemen we die mee! Straks gelijk klaarleggen.”
De vrouw antwoordt niet. Terwijl ik mijn lach onderdruk, kijk ik naar haar. Ze kijkt terug. Wat volgt is een blik van verstandhouding, hij is gek!
 
Vijf minuten later arriveert de trein. Met gezwinde spoed loopt het echtpaar op het gevaarte af. Wat is dat toch met oude mensen? Ze lijken altijd haast te hebben terwijl er toch weinig op ze wacht. Hoewel, dit stel is op weg naar huis, naar de ledlampen! Bij mij rijst de vraag, wat nemen ze nog meer mee op vakantie? Misschien beter niet te weten.
 

© Sophie Dijkgraaff

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1296

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.