Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De langste zomer

Het is weer voorbij, die mooie hete zomer

In tegenstelling tot de eindregels van het refrein van het gelijknamige liedje, was de zomer van 2018  niet snel voorbij. We kregen een driegangen menu voorgeschoteld waar geen einde aan leek te komen. Ideaal, het mag van mij ieder jaar zo zijn.
Het mooie weer begon al in april. Dat bleek alleen maar het voorgerecht. Tot nu toe vond ik de Nederlandse zomers net een voorraadkast waar maar beperkte potjes ‘zon’ in staan. Als de potjes te vroeg worden opengebroken, blijft er voor de rest van de zomer niets over en valt in het hoogseizoen – als half Nederland vakantie heeft - de regen met bakken uit de lucht. Het is bijzonder prettig om eens ongelijk te krijgen. Waar ik dus dacht dat de zon onderhand op moest zijn, spoelden er als hoofdgerecht maar liefst 2 hittegolven gevuld met tropische temperaturen over ons heen. Ongekend. Met middagtemperaturen van 20-22 graden krijgen we als toetje ook nog eens een heerlijke nazomer.

Vooral van de hittegolven heb ik intens genoten. De buitenshuis werkende mens denkt daar vast anders over, maar tot die categorie behoor ik niet en heb dus inderdaad makkelijk praten.
Extreem weer heeft iets. Juist omdat het zo apart en ongekend is. En in het geval van een hittegolf: hoe heter het buiten is, hoe lomer de mens. Dat soort loomheid maken we in Nederland niet vaak mee. De Zuid-Europeanen wel en door het hete weer kregen manlief en ik volledig begrip voor hun zogeheten luiheid en noodzaak voor siësta.
Loomheid door hitte komt neer op geoorloofd niets-doen. Heerlijk, al kwam dat niet echt goed uit, want werk had ik genoeg. Alleen waren mijn hersens pap en kwam er niets uit mijn handen. Manlief had er ook last van. Zomeravonden lang lagen we uitgeteld op een stoel in de schaduw, in de hoop een zuchtje wind te vangen en keken we elkaar aan wie van ons tweeën nog de puf had op te staan om wat te drinken te halen.
Van het noodweer eind mei heb ik evengoed genoten. De groene luchten, gecombineerd met de hevige donderslagen en lichtflitsen is adrenaline-verhogend, evenals het allesoverstemmende geroffel van de slagregens op het glazen dak van de serre en de half ondergelopen bijkeuken. Het afvoerputje dat vlak voor de deur ligt, kon al dat gutsende water niet aan. Zelfs dweilen met al dat gedonder en gebliksem boven onze hoofden, had zo z’n charme.

Wat het weer betreft is het net als beleggen in aandelen: Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dus ook al zou ik willen dat we ieder jaar zo’n zomer hebben, de kans erop acht ik zelf nogal klein. Hoewel er mensen zijn die de hete zomer als een bewijs van de klimaatverandering zien. Zij voorspellen dat het slechts een voorproefje is en raden ons aan om alvast maatregelen te nemen. Eén advies wil ik je niet onthouden, voor het geval je het bericht gemist hebt.
We zaten in de tuin onder een parasol. Ik lag loom onderuitgezakt toe te geven aan de hitte en manlief keek via zijn mobiel naar het journaal. Vaag ving ik wat woorden op en toen mijn halfgesmolten brein eindelijk het verband tussen die woorden vond en er een zin van maakte, keek ik verbaasd op. Hoor ik dat nu goed? Is dit een heuse discussie van een ‘kenner’ die ons vertelt palmbomen te gaan planten, vanwege één hete zomer? Toen had ik het te warm om er hard om te lachen, nu houd niets me meer tegen. Het was komkommertijd, dus wellicht dat daarom de man spreektijd kreeg.
Hoewel… palmbomen in de tuin klinkt anders lang zo slecht niet. Een paar cypressen erbij en de tuin is voorbereid op al die tropische zomers die ons in het vooruitzicht worden gesteld. Toppie, ik ben om.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 380
(Gemiddelde waardering 4.6 met 9 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten