1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

ZOEK ZEN EN STOP GEREN!

Publicatie op : 21-07-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

ZOEK ZEN EN STOP GEREN!

411 Hits.

Veel boeken over spiritualiteit laten nogal wat vraagtekens achter. Maar er is meer. Er blijken zelfs onnoemelijk veel tegenstrijdigheden te bestaan in de wereld van de spiritualiteit.

Intussen heb ik veel spirituele boeken gelezen en ik schrik van de hoeveelheid tegenstrijdigheden waar je de vinger niet op kunt leggen. Of achter krijgen, zo u wilt.

Daarom ging ik om meer te leren hierover naar een Meditatiecentrum met een zogenaamde “Goeroe” aan het hoofd daarvan.
Na binnenkomst vroeg ik de Goeroe naar die tegenstrijdigheden.
De Goeroe sloot zijn ogen en zei: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."
Daar moest ik even van slikken. En ik vroeg voor alle zekerheid of hij mijn vraag wel had begrepen.
Weer sloot de Goeroe zijn ogen: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."

Het begon mij te vervelen, dus antwoordde ik: "Ik zag onlangs iemand pissen in de Kalverstraat. Ik dacht: Is dit het einde van de beschaving zoals wij die kennen? Of is het gewoon iemand die pist in de Kalverstraat?"
De Goeroe opende zijn linker oog. Wijdopen! Alsof hij het in de ashram hoorde donderen. En fluisterde: "Ik ben ontzet over mensen die het universum willen 'kennen' terwijl het al moeilijk genoeg is om je weg te vinden in de PC Hooftstraat".

Daar moest ik over nadenken. Wat was dit voor rare man. Ik bedoel, ik stelde toch een gewone serieuze vraag. Dus merkte ik op: “u bedoelt dus eigenlijk dat als iemand de kat uit de boom kijkt, dat dan de brandweer minder werk heeft?"
De Goeroe sloot zijn linkeroog en opende zijn rechteroog, zweeg even, en zei dan:
“De reden waarom engelen kunnen vliegen, is dat ze zo licht over zichzelf denken.”
Ik raakte intussen steeds meer ontmoedigd en merkte op: ’en nu, Goeroe? ik voel mij steeds meer ontmoedigd, wat raadt u mij aan?”
Goeroe sloot zijn rechteroog en zei: ”Moedig anderen aan.”

‘Ja hallo’, riep ik verontwaardigd. ‘Daar heb ik wat aan! Ik vraag gewoon aan u wat u van al die tegenstrijdigheden vindt in de spirituele wereld. Geef nu eens een normaal antwoord.’
Nu gingen beide ogen van de Goeroe open. Hij keek mij strak aan en zei: "Niemands mond is groot genoeg om het geheel uit te spreken."
Ik zuchtte en stond op: ”Sorry dat ik u lastig viel met mijn eh...domme vragen.. U zult mij wel niet zien zitten, dus ga ik maar even staan.”
Nu lachte de Goeroe breed en tegelijkertijd vriendelijk: ‘Ga, beste man. En bedenk: hij die een vraagt stelt is maar een dwaas gedurende één minuut. Hij die niet vraagt, blijft een dwaas voor eeuwig.’

Ik dankte de Goeroe, voor tja...wat eigenlijk, en verliet het pand. Weer een ervaring rijker en een illusie armer. Hoewel...over dat laatste, daar ben ik nog niet helemaal uit..

 

 

 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

21.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
BEELDENSTRESS
1063
Lezen?
Column
KOFFIETJE..
1046
Lezen?
Column
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
702
Lezen?