Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Zo bijzonder

De tentoonstelling is inderdaad bijzonder. Op de wervende websitetekst spreekt men van een markant figuur die je meetrekt in zijn wonderlijke wereld. Zonder verder extra kennis betreed ik het domein. De inrichting is ongebruikelijk en de kleurstelling werkelijk buitengewoon. Binnen de uitzonderlijk grote ruimte zie ik een verbazingwekkend object en naderbij opvallend materiaal in een bizarre vorm. Merkwaardig zoiets te verzinnen, de kunstenaar moet werkelijk een zonderling persoon zijn.

Naast me staat een excentriek geklede man met een loep het object nauwkeurig te bekijken. Zijn hoofd knikt regelmatig op en neer terwijl hij mompelt: ‘Curieus’.
In zoverre zijn blijkbaar de kenner en ik het eens, we staan voor een opmerkelijke uiting van kunst. De man vangt mijn  blik en vraagt met een verrassend warme stem:
‘Wat vindt u?’
Een beetje komiek stotter ik: ‘Apart’.
De man kijkt bedachtzaam. ‘Frappant dat u dit apart noemt, het formaat is exceptioneel, maar het materiaal is tot de detail uitmuntend bewerkt. De ontstellende vorm staat separaat aan het voortreffelijk resultaat. Al met al is het een fantastische weergave van een origineel idee.’
Tja, wat moet ik hierop zeggen? Glimlachend wens ik de man een uitermate prettige dag toe en loop verder. Ook in de andere zalen kom ik rare en buitenissige objecten tegen. Ik snap er niets van en vind de hele tentoonstelling eigenaardig.

De koffie smaakt uitstekend. Behaaglijk zit ik voor het raam van het chique museumrestaurant en zie op de muur aan de overkant van de straat een poster van de tentoonstelling hangen. Wat heb ik gemist? Missschien had ik die extravagante man vragen moeten stellen over de kleuren, het materiaal, de vorm. Opeens is mijn belangstelling geprikkeld en ik besluit in de museumwinkel naar interessante informatie te zoeken. Het zou helemaal geweldig zijn hem weer tegen te komen. Hij heeft weliswaar een vreemd uiterlijk, maar ook een ontzettend aantrekkelijke stem. Dit is typisch mijn persoontje; op het moment zelf nuchter en afstandelijk en daarna nieuwsgierig, warmbloedig en daadkrachtig. Ik kijk eerst afwijzend naar een afwijkende voorstelling en zie pas later de unieke kans op een zeldzame ervaring. In dwaze haast zwaai ik met mijn sjaal bijna de koffie omver van een keurig geklede kerel. Verschrikkelijk, wat ben ik toch een vreselijke hork.

Tijdens de busrit naar huis, bladerend door het gekke boek dat ik uiteindelijk heb gekocht, valt mijn oog op de flap met een foto van de kunstenaar; bijzonder het is die kerel.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 826

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.