Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 591
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Zijn moeder was een crack hoer

| Jill de Jong

Een nieuwsbericht popt op bovenaan mijn tijdlijn op Facebook. RTL nieuws kopt: 'Teruggestuurde Afghaanse kinderen aan hun lot overgelaten'. Ik begin maar vast mijn zak zoute popcorn open te trekken, want deze kop vraagt weer om losgeslagen ongezouten meningen van mensen uit alle lagen van de bevolking. Leve de vrijheid van meningsuiting.

Het is vergelijkbaar met de belangrijkste voetbalwedstrijd in vier jaar, waarin Nederland wel of niet kampioen wordt op het WK. Verdrink met mij mee in de reacties: “Lijkt mij niet dat deze kinderen in hun eentje in de woestijn worden gedropt, maar dat paps en mams gewoon gezellig meegaan. En zo hoort het ook. Ze mogen blij zijn dat ze überhaupt een paar jaar hier hebben mogen verblijven, maar ze horen hier nu eenmaal niet.” Yes! Applaus! Iedereen juicht. We worden kampioen! Waarop de tegenstander reageert: “Niet op letten. Hij is een verbitterde nationalist die eigenlijk gewoon geaborteerd had moeten worden. Maar zijn moeder was een crack hoer die niet beter wist.” OEI! Een speler uit het Nederlandse elftal wordt getackeld.  

Hó is even?! Hoe kunnen de woorden ‘geaborteerd’ en ‘crack hoer’ onder een onderwerp als deze worden gereageerd? Mensen die zich net als ik niet geroepen voelen om mee te discussiëren in dit soort discussies die op deze manier niet van erg hoog niveau betuigt, voelen nu toch ook hun handen kriebelen om hier iets op te reageren? De discussie lijkt toch ineens een hele andere wending te krijgen. En dit is slechts één van de zovele dagelijkse discussies waarop onbekenden over elkaars leven oordelen en elkaar het slechtste toewensen, om het maar netjes te zeggen.

Hoe fijn het ook is dat we in een land wonen, waarin GELUKKIG iedereen het recht heeft op vrijheid van meningsuiting, is dit nog geen vrijbrief om elkaar zonder enige emotie persoonlijk kapot te willen maken. Ja, een discussie op zijn tijd is goed. Sterker nog: het kan je zelfs wijzer maken. Maak je standpunt en onderbouw deze, overweeg dat van een ander, voer een interessant gesprek en trek je conclusie. En of de moeder van een ander een crack hoer was lijkt me niet geheel relevant, toch?

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 420

(De gemiddelde waardering is 5 door 2 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Discriminatie - Een fel gekleurde strijd

Geschreven door Harmen Sneer. Geplaatst in Column.
Discriminatie wordt vooral geassocieerd met mensen van Afrikaanse origine en de vooral blanken zgn. westerlingen, maar lang voordat dit woord was uitgevonden en een zwaarbe...
Meer lezen van Jill de Jong ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!