Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

262 Hits

Publicatie op:
Youp van 't Hek - fout jack

In 1978 probeerde cabaretier Freek de Jonge het Nederlands Elftal ervan te weerhouden om aan het WK voetbal in Argentinië deel te nemen. Het regime deugde niet. Politiek en sport moet je gescheiden houden, was de ‘sportieve’ reactie, dus werd er gewoon in Argentinië gevoetbald. Rensenbrink schoot op de paal, Nederland verloor de finale. Als ze hadden gewonnen zou er ongetwijfeld bloed aan de paal zijn gekomen, was toen de opvatting.

De Dwaze Argentijnse Moeders zoeken in verlengde tijd naar hun verdwenen kinderen; het bloed aan de handen van misdadigers zal nooit opdrogen.

Een andere cabaretier, Erik van Muiswinkel, had ook weinig succes in zijn poging om Nederlandse sporters ervan te weerhouden aan de Olympische Spelen in China deel te nemen. Dat was in 2008. Ook in 2022 zal er weer volop Olympisch gesport worden in China. Er is niets veranderd, maar sport en politiek houd je gescheiden.

Diego Maradona is overleden. Een groot voetballer ondanks zijn geringe lengte, een klein mens ondanks zijn voetbalcapaciteiten. Hij kon geweldig schieten, ook met een windbuks op journalisten. Wat brengt de dood toch veel vriendschappen achteraf aan het licht: over de hele wereld had Diego ze – of andersom.

Cabaretier Youp van ’t Hek zat gisteravond op het laatst alleen bij Beau aan tafel. Zoals altijd tot vermaak; en dan heb ik het over Youp. Hij probeert om toch wat meer dan dertig man publiek in Carré te krijgen voor zijn oudejaarsconference. Is hij dan uitgekakt? Nee, de coronamaatregelen leggen die beperking op. Interactie met het publiek zorgt voor de lach. Hoe dat met dertig man gaat, is door Maurice de Hond al helemaal niet te peilen.

Ik dacht aan de sketch van Youp, jaren geleden alweer, en schoot in de lach. Die ging over oudere mensen die hetzelfde foute jack aan hebben op dezelfde fiets.

Youp draagt als Maradona-fan een oud, blauw trainingsjack met zo te zien Duitse (ook wel eens door hem ‘besproken’) Adidasstrepen. ‘Arg. 1986’ staat er op zijn rug. Een paar jaar na ’86 zou hij het uitvoerig hebben over de schoonvader van Willem-Alexander, Zorreguieta, en het regime dat in ‘86 net zo fout was. Bij herhaling grapte Youp toen over vliegtuigen waarvan het luik zomaar openging boven zee. Sport, politiek, humor en zelfspot zijn niet te scheiden. Helemaal niet voor dertig man publiek.

Maak een uitzondering en laat Youp ons even aan het lachen maken op 31 december!    


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Youp van 't Hek - fout jack"

01.12.20
Feedback:
Leuk stuk Han,
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig