Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Writersblock… en dan?

Het is misschien een beetje negatief om zo een column te beginnen, maar helaas krijgt (bijna) iedere schrijver er vroeg of laat mee te maken. Het vermeende “writersblock”. Het wegvallen van inspiratie is voor een schrijver een vreselijk moment. Want hoe moet het verhaal nu verder?

 

Afgelopen winter was het bij mij zover. Zuchtend zat ik achter mijn bureau, een beetje machteloos naar een wit scherm te kijken. Ik stond op en liep naar het raam en keek uit over de tuin, die er nog kleurloos bij lag. Af en toe was er wat beweging te zien: vogels die op mijn zelfgemaakte vogelhuisje zaten en zich te goed deden aan ons oude brood. Een witte kat met bruine vlekjes struinde door de bladeren en zocht zijn weg via de vlonder naar de buren. Het was bewolkt weer. En koud. En mijn verhaal zou zich gaan afspelen in de warmere en zonniger Provence. Hoe moet je je dan inleven? Hoe te schrijven over een voor mij bijna magische plek, waar ik zes jaar geleden voor het laatst was geweest?

Ik liep weg van het raam en ging weer aan mijn schrijftafel zitten. Mijn blik viel op een fotoalbum van jaren geleden. Een vakantie met mijn ouders in de Provence. Zittend onder de pergola met een grote schaal pasta op tafel en mama´s zelfgemaakte salade. De ingrediënten waren gekocht op de plaatselijke markt. Verser kon het niet. Drie verschillende soorten sla. Tomaten, zo rood hadden we ze nog nooit gezien! Een fles wijn, op een van onze autotochten gekocht door papa bij een echt Provençaals wijnchateau. Later kwamen de foto’s van de vakantie die ik met mijn man had gemaakt naar deze mooie streek. Hand in hand liepen we door de smalle straatjes van het kunstenaarsdorp Saint Paul de Vence. We aten een Provencette op het strand van Frejus. De cicaden die de hele dag ongestoord zongen. De geuren van lavendel en tijm die door een briesje onze kant op kwamen waaien.

Zo droomde ik steeds verder over de herinneringen die de foto’s bij mij naar boven brachten. Zou ik door het zien van deze foto’s mijn inspiratie weer terug krijgen? Men zegt dat je ook het zogenaamde “free writing” toe kunt passen. Een vel papier pakken en je gedachten de vrije loop laten gaan. Tijdens een writersblock is het ook weleens goed om afstand te nemen van het schrijfwerk waar je op dat moment mee bezig bent. Zo kan het ook opeens gebeuren dat je op nieuwe ideeën komt voor je verhaal. Het is waar wat men zegt. Tijdens een writersblock moet je vooral blijven schrijven.

Ga naar haar profiel

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1650

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.