Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Wir müssen nur gewinnen.

Sinds Oberstleutnant Hern Dr. von Gaal de leiding bij Bayern München over deed een feldwebel Andries Jonker, wie kent hem niet, ging het alleen maar bergafwaarts met der Andries.
Hij werd trainer van Vfl Wolfsburg en is daar ook weer ontslagen

Andries Jonker.. Een man die de Duitse taal, nog meer dan van Gaal zelf, een extra dimensie geeft.
Een man met prachtige benen onder een rode korte broek. Een hoofd waarvan je zeker weet; dat is een man van traditie: woensdag een gehaktbal en maandag wasdag. Ook in Duitsland!
Een man die zo mooi kan zeggen: 'Wie Sie wissen hatte ich eine herzliche Beziehung mit der Louis.'

Toen von Gaal indertijd bij Bayern werd ontslagen mocht hij, der Andries, het roer overnemen. Hij belde eerst zijn vrouw om raad: 'wat sal ich doen, schatz. Ich wil von Gaal kein dolke in die rukke stechen und...'
'Zeur niet, Andries. Gewoon doen, ja! We kunnen het geld gebruiken, ja! Bel me niet meer!'
tuuuttuuuut.’
'Jawohl, schatz!!’'

Daarna staat der Andries de pers te woord: ' von Gaal sagte mir; MACH ES! Dus das doe ich maar. Ich wil von Gaal naturlich nicht zuleur stellen.'
Prachtig toch? Ik snap echt dat afbranden in de pers van Andries niet.
Hij praat ook zo mooi in de microfoon. Alsof hij iets breekbaars in zijn mond draagt. Een knaagdier dat zijn jong vervoert. Zoiets.

Der Andries werd een hele meneer dort in die Heimat En nu is de man weer gewoon Andries Jonker, zonder baan. Hij heeft nog in een twijfelachtige poging ondernomen zijn gezicht te redden en gesolliciteerd als Andriesje van Alles bij Bayern München. Die baan is op zijn lijf geschreven. Hij mag dan mannen als Robben , Ribéry, Lewandowski en Thomas Müller, voordoen hoe ze een bal moeten ingooien. Daar is Jonker namelijk heel goed in, in voordoen hoe je een bal moet ingooien. In feite nam von Gaal hem daarom ooit mee naar Duitsland.

Daarnaast is der Andries zeer sociaal. Hij zegt bijvoorbeeld de krantenjongen elke dag gedag. Dat zie je weinig tegenwoordig. Bovendien zegt hij, dank u als hij iets koopt bij de bakker.
Verder zie je hem regelmatig de barbecues van zijn buurman bezoeken. Dan trekt hij zijn rode trainingsjack aan en staat hij enthousiast met de andere buren mee te juichen en schlagers te jodelen terwijl de buurman een reekalf staat te demonteren in de achtertuin.

Intussen gaat het gerucht dat een korfbalclub ergens in Duitsland hem gevraagd heeft trainer te worden daar. Zijn “bal-ingooi-techniek”was de club opgevallen.
Wij vroegen hem om commentaar. Helaas kunnen wij de reactie niet publiceren maar er kwamen veel woorden in voor zoals ;arschloch en scheisse.

Mooie woorden kortom.. Zinnig en to the point, een echte toptrainer waardig:
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 470
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…