Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

168 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • Wijsheden van onze eigentijdse filosofen..
Wijsheden van onze eigentijdse filosofen..

"I'm not a fucking juke-box", zei Tom Waits tijdens een concert toen er uit de zaal om een verzoeknummer werd geroepen.
Kijk, dat zijn teksten, daar fleur ik van op. Oneliners naar mijn hart. In één zin de wereld reduceren tot nul. Het leven relativeren naar de juiste proporties. Daar houd ik van.

Er zijn meerdere grootheden die dat kunnen. Neem mijn grote held; de grote filosoof Frans Bauer bijvoorbeeld.
Met die ene flits van hemels inzicht veranderde hij de wereld voorgoed: “heb je even voor mij!”
Pure verrukking toch? Daar heb je toch niet van terug? Proef die zin op je tong. Probeer het nou eens. Laat die vijf woorden even door je wezen absorberen. Je bent voorgoed veranderd als je die zin in je leven hebt geïntegreerd.

Op geniale wijze drukt deze zin het egoïsme in de huidige wereld uit. Niemand heeft meer tijd voor elkaar. Het woord “even” is de sleutel, want anders zou hij zeggen; heb je tijd voor mij. Zonder, ” even” . Het is het smeken van een wanhopige Bauer naar slechts een seconde aandacht. En dat alles in één zin samengevat.
Ik bedoel; zelfs Chinees eten, waar deze, op zichzelf gemankeerde zanger, het liefst in rond zwemt, ga je met andere ogen zien door zo’n geniale openbaring.

Een andere grootheid, Corry Konings, weliswaar in de vorige eeuw, deed ook de wereld kantelen toen zij op onnavolgbare wijze een grote wijsheid aan de wereld liet horen: “huilen is voor jou te laat, ik kom niet meer”.

Wat bedoelde Corry met deze wijsheid? Wanneer wij deze wijsheid ontleden komen wij tot twee mogelijkheden:
1) Corry krijgt geen orgasme meer, als zij met haar partner de liefde bedrijft;
2) Als de partner eerder had gehuild was Corry nog wel gekomen;

We weten het niet. Corry heeft het nooit uitgelegd. Het blijft tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Misschien de grootste filosoof aller tijden, Mark Rutte, demissionair premier van Nederland, verraste ons afgelopen week met de meest spectaculaire tegenstrijdigheid ooit in een debat met Geert Wilders: "Meneer Wilders, waarom maakt u geen excuses voor de wijze waarop u met uw opmerking "minder Marokkanen" een hele bevolkingsgroep opzij zette?" 

Tot zover kon ik hem volgen en was het met hem eens. Totdat Mark Rutte nog geen drie minuten later zei, absoluut niet te willen regeren met de PVV als hij met zijn VVD de grootste partij zou worden. 

Met dat statement zette hij een hele bevolkingsgroep, namelijk, alle stemmers op Geert Wilders, in één kort zinnetje opzij. Waarmee hij zich buitengemeen hypocriet op hetzelfde niveau van laagbijdegrondsheid plaatste als Wilders. 

Wat kunnen wij hiervan leren? Komt ie: "een wijs mens beslist zelf, een onwetend mens volgt valse politici."

Waarvan akte!


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wijsheden van onze eigentijdse filosofen.."

© Paco Painter
14.03.21
Feedback:
Leuk om te lezen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.03.21
Feedback:
Je hebt me weer even flink laten lachen. Ik ben het helemaal eens ook met de laatste zinnen. Ik ben alleen bang dat er nog geen eind komt aan de Ruttecratie. Ik heb voor jou nog een tweetal filosofen uit de categorie Bauer/ Konings: Herman van Keeken:pappie loop toch niet zo snel en Jacques Herb : Manuela.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: