Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

431 Hits

Publicatie op:
WIJS
Net als dat virus, kennen ook tegeltjeswijsheden geen onderscheid in sociale klasse, religie of politieke voorkeur. 
Bizarre vergelijking? Ik leg 't even uit, goed?

In mijn Thuiszorgperiode kwam ik graag bij de, voornamelijk vrij bejaarde, mensen thuis en werd dientengevolge doodgegooid met 'Oost west, thuis best' en het aloude 'Van het concert des levens...' Boven dressoirs, in souterrains, maar ook tussen wapenverzamelingen of boven de pitbull bench. Niemand kreeg een program. Mijn beppe had de Friestalige variant van die laatste ('Fan it libbenskonsert...') naast zo'n heerlijk, kalmerend tikkende Friese staartklok hangen. Mijn neuriënde beppe op de achtergrond die een kopje thee zet en flikjes op een schoteltje legt maakten dit symbool van  tevredenheid compleet. Zo'n halve eeuw voor de uitvinding van de meditatie app en Body & mind vloggers.

'Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt'

Hoe langer ik thuis ben, hoe tegeltjeswijzer ik word. Van de week had ik weer zo'n openbaring. Achter de buurtsuper stuitte ik op een volle plastic afvalcontainer. Enigszins bezwaard parkeerde ik mijn bijdrage er daarom maar naast. Anderhalve meter verderop was een dame met joggingbroek en zonder gebit hetzelfde lot beschoren. 'Ach gossie, is het weer zover', begon ze. Toen zag ik dat pas, van die ontbrekende tanden. In het pre-Coronatijdperk had ik even vriendelijk geknikt en de orde van de dag hervat. Aangezien mijn dag niet echt een orde had, liet ik me verleiden tot een babbeltje. Na enkele koetjes, kalfjes en het onvermijdelijke C-woord namen we afscheid met een welgemeend 'Blijf gezond hè!' 

Ik knap echt op van dit soort small talk. Het is totaal niet memorabel, maar 'Wie het kleine niet eert, heeft van de crisis niks geleerd' denk ik dan. Ik ga dit vaker doen, want 'Wie het niet probeert, krijgt het nooit geleerd' en 'Zonder wrijving geen glans.' Ik bedoel maar. 

De yogadocent in mij bestookt de medemens beroepshalve graag met modernere tegeltjesvarianten als 'Sta in je kracht', 'Blijf bij jezelf' en 'Omarm de pijn.' De opgefokte chaoot in mij snapt dondersgoed dat je hier niks voor koopt bij een ruzie met je laptop. Liever een leuke, tandeloze mevrouw bij de plastic container.
En niet te vergeten mijn dagelijkse meditatie moment: Als ik mijn ogen sluit, hoor ik mijn beppe zingen, de ketel fluiten en de flikjes op een schoteltje glijden. En natuurlijk die mooie staartklok, want 'Zoals het klokje thuis tikt...'

 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "WIJS"

16.10.20
Feedback:
Leuk verhaal, graag gelezen!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig