Columns

Columns op Schrijverspunt
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Graag eerst even inloggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag.

Waardeer je een column? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Wielrenners schieten

Wielrenners schieten is een prachtsport. Maar het is ook inspannend, en je hebt er veel geduld voor nodig.

Je ligt in je hinderlaag, in een smal pad haaks op de dijk waar de wielrenners voorbij komen. In je hand heb je je pistool: een geweer zou onhandig zijn bij het vluchten.
Het is een zonnige zondagochtend; ideaal weer voor wielrenners schieten. Toch is er al uren lang niet meer voorbij gekomen dan twee of drie losse exemplaren. Losse wielrenners schieten mag, maar is typisch iets voor beginners. Als ervaren jager houd je liever je kruit droog voor een heel peloton.
Je wacht en je wacht, maar dat hoort erbij. Je bent het gewend. Dan hoor je eindelijk de bekende geluiden in de verte: "OPZIJ!", "AAN DE KANT! "of een meerstemmig:"HEUHWEUHWEUHWEUH!!" Je hart gaat sneller kloppen. Je laadt je pistool en neemt de juiste schiethouding aan.

Wanneer hij in vliegende vaart passeert, schiet je de voorste van het peloton. Dat is niet altijd eenvoudig, maar als het lukt, gaat verder alles vanzelf. Hij valt neer; de wielrenners achter hem vallen over hem heen; de wielrenners daarachter over hun voorgangers, en ga zo maar door. Als je geluk hebt, gaat het hele peloton in een keer tegen de grond.
Hun benen steken omhoog uit hun zwart-gele kunststof pakjes, hun geloei is verstomd, de wielen van hun fietsen snorren doelloos in het rond. Daar liggen ze, als een zwerm uitgeroeide insecten.
Nu is je verleiding groot om in een keer meer wielrenners te schieten dan alleen die voorste. Maar liggende wielrenners schieten geldt niet als fair play. De wielrenner moet een eerlijke kans krijgen, net als de stier in het stierengevecht, of het everzwijn in de drijfjacht. En ook moet voorkomen worden dat de populatie te snel uitsterft.

De achterste wielrenners van het peloton beginnen op te staan; ze banen zich over hun kameraden heen een weg naar voren om te kijken wat er aan de hand is. Steeds meer staan er op, behalve diegenen die jammerend hun been, rug of hoofd blijven vasthouden. En de voorste van het peloton natuurlijk.
Een paar slimme wielrenners krijgen door dat er iets niet klopt. Ze bekijken hun maat bezorgd, schudden hem heen en weer, halen een mobieltje uit hun zak.

Jij wacht tot de ambulance komt, of de politieauto, of allebei. Dat verhoogt je spanning.
Dit keer is de politieauto het eerst. Twee agenten stappen uit, luisteren naar het verhaal van het peloton, onderzoeken het lichaam van de voorste. Een van de agenten speurt de omgeving af, en kijkt daarbij ook onderzoekend naar het pad.
Als hij zijn blik weer afwendt naar het peloton, moet je op de vlucht. Je pistool heb je al begraven en de kuil gevuld met grind, aarde en bladeren; de volgende dag pas haal je het op.Je komt uit je schuilpost en schuifelt langs de zijkant van het pad, weg van de dijk. Niemand hoort of ziet je, want iedereen is met de geschoten wielrenner bezig.

Dan ren je. Je rent de polder in, je draaft door de weilanden, je springt over sloten, je blijft steken in drassige grond en valt, maar staat meteen weer op. Een kudde koeien stuift weg als je ze hijgend tegemoet holt. Je benen weten niet hoe ze ooit nog zouden moeten stoppen.

Ja, misschien is dat nog het mooiste van wielrenners schieten.
Wanneer jijzelf als een schicht suist over het land, de wind om je hoofd, je oren in je nek, de angst op je hielen, jager en prooi, jager en gejaagde ineen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 826
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster