Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Who's bad ?

Hebt u Leaving Neverland gezien ? Ik wel of ik ook, zij het met tussenpozen. De vier uur durende documentaire over het vermeende seksuele misbruik van twee jongens door mega popster Michael Jackson, heb ik opgenomen. Goede beslissing. Het relaas is mij iets te heftig om in één keer te absorberen. Daarbij komt dat ik graag mag kijken naar The Voice Kids, uitzending diezelfde vrijdagavond 8 maart. Iets om vrolijk van te worden. De zangtalentjes worden bij regelmaat flink geknuffeld. Niet alleen door familie en vrienden maar ook door coaches en presentatoren. Iets om blij van te worden.

Hoe anders ervaar ik het meer dan heftige relaas in Leaving Neverland. Van knuffelen tot masturbatie, tot orale seks, tot anale seks. De twee jongens waren eind tachtiger jaren van de vorige eeuw vijf en acht jaar jong. Hun separate kennismaking met het popicoon verliep zo onschuldig. Het ene jongetje, Wade uit Australië, won een danswedstrijd. Zijn prijs : backstage een kijkje nemen bij een show van Michael Jackson in Brisbane. Drie jaar later zocht zijn moeder contact met Jackson. Er volgde een uitnodiging voor Neverland Ranch, Jackson’s immense landgoed met pretpark en dierentuin in Californië. Tussen de jongen en de man van 32 ontstond een innige vriendschap die uitmondde in een langdurige seksuele relatie. James, het andere jongetje, speelde met Michael Jackson in een reclame voor Pepsi. Vervolgens mocht hij mee op Jackson’s Bad Tour, een serie concerten waarin hij optrad als mini Michael. Ook met James ontstond een intieme relatie.

Er zit mij iets heel erg dwars. Wat hebben de ouders gedaan om hun zoon te beschermen ? Hoe naïef waren zij om te denken dat het wel kon dat  hun jongen bij Michael de nachten doorbracht ? In zijn slaapkamer, in zijn bed ? Wat bezielde hen ? Wellicht waren zij betoverd of behekst door de magische wereld van Neverland. Een paradijsje dat rechtstreeks uit een sprookje leek te komen. En last but not least betoverd door de dollars. Zij liftten mee op de valse roem van hun zoon. De buitensporige verwenning lieten zij zich welgevallen. Neverland is geen toevallige naam. Het is het imaginaire land uit het kinderboek van Peter Pan. De eenzame jongen die niet volwassen wil worden. Michael Jackson zou lijden aan het syndroom van Peter Pan. Deze term duidt op het verschijnsel dat sommige mannen zich op latere leeftijd puberaal en onvolwassen blijven gedragen. Ze zijn narcistisch, bang om zich te binden, onbetrouwbaar, rebels en manipulatief. Dit alles komt voort uit de diepgewortelde wens om bemoederd te worden.

Toen in 2005 door een andere jongen een aanklacht werd ingediend tegen Michael Jackson traden Wade en James op als getuigen à décharge. Michael werd vrijgesproken. Hij overleed in 2009. In 2013 kwam er alsnog een aanklacht van Wade. Hij eiste een deel van Jackson’s nalatenschap. De aanklacht werd vanwege verjaring (!) in 2015 verworpen door de rechtbank.

En nu is er Leaving Neverland.  Een ingrijpende beschouwing over kindermisbruik.

Who’s bad ?

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 73

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.