Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Weurom

Twijfel is het begin van wijsheid, volgens filosoof en rationalist René Descartes. Twijfel leidt, bij wie dat durft, tot onderzoek. Wijsheid kan al ontspringen door het stellen van een, vaak ogenschijnlijk simpele, vraag. Sir Isaac Newton zag een appel van de boom vallen. Dat was niets nieuws; de wetenschap had dit fenomeen al beschreven. Newton stelde toen een revolutionaire vraag: ‘Waarom valt die appel eigenlijk naar beneden?’ Albert Einstein probeerde zich voor te stellen wat hij zou ervaren als hij door het heelal zou reizen met de snelheid van het licht. Deze vragen leidden tot grote wetenschappelijke ontwikkelingen. In dit intellectuele geweld, kan de taak van de columnist niet meer zijn dan het bedenken van zo’n beginvraag. Deze week schoot me er een van existentialistisch niveau te binnen. Aanleiding was het EK voetballen voor vrouwen. Tijdens het volgen van de wedstrijden begon ik me af te vragen waarom ze zo lang duren. Vergeleken bij de mannen lijken de twee keer drie kwartier bij vrouwen wel twee keer een uur! Hoe kan dat? Wordt in het spel weerspiegeld hoe vrouwen in het leven staan? Doodschoppijn verbijten, situaties accepteren, compassie, bedachtzaamheid. Het is een totaal ander spel op hetzelfde veld. Is dat de reden waarom ze gemiddeld langer leven dan mannen? Of is dat relatief? Dat leidde bij mij tot de basisvraag: duurt het leven van een eendagsvlieg, mits niet voortijdig door een vleermuis uit de lucht geplukt, in zijn eigen beleving net zo lang als dat van elk ander wezen?

5 augustus 2017 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 563
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…