Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 661
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Wereldverbeteraars
© Martin Oosting op .
Aantal hits: 519

Wereldverbeteraars zijn mensen die meteen het hele huis afbreken als er ergens een deur piept.

Men zet de valse kop van Guy Fawkes op en met noemt zich anoniem. Dat moet dan een reden zijn om maar overal te kunnen haken en kraken. Niets is veilig voor deze wereldverbeteraars. En elk dropkonijn dat het waar dan ook niet mee eens is, zet die zottekop op zijn smoelwerk en legitimeert daarmee zijn eigen kruistocht.

Dat er wellicht een groot aantal mensen is dat het niet met ze eens is, deert ze niet. Al is het de meerderheid. En daarmee heb je meteen het grootste bezwaar te pakken wat ik tegen deze kruisvaarders heb. Voor de goede orde, niet enkel anonymous (het is slechts een voorbeeld) maar al dit soort hemelbestormers en kruisvaarders die menen dat ze het Evangelie opnieuw hebben uitgevonden en de wereld even eigenhandig onderste boven zetten.

Nu ben ik zelf ook iemand die graag tegen een heilig huisje trapt. Echter niet met de bedoeling meteen het hele huis te slopen. Hooguit om de bewoners ervan eens wakker te schudden. Het feit dat veel mensen tegen iets als dierproeven zijn, wil nog niet zeggen dat je daaruit de legitimatie kunt halen om het te willen verbieden. Daarvoor is de materie nog te complex. Er boven op zitten en de druk op de ketel houden is een ander paar mouwen. Je moet alleen geen mus met een kanon van het dak af willen schieten. Teveel omgevingsschade.

Bij de meeste echter, overheerst toch wel de hoogmoedswaanzin. Naar het grote voorbeeld Ché Guevara met zijn uitspraak "wees realistisch, eis het onmogelijke". Zo hebben we in Nederland Marianne Thieme met haar haatcampagne tegen de vlees etende medemens. En als ware het Jehova's Getuigen storten haar volgelingen zich in de strijd. Dat je iemand zijn keuze graag wilt beïnvloeden kan ik begrijpen, dat doe ik ook wel. De manier waarop echter is stuitend. Laten we zeggen als 95% van de mensheid een andere keuze maakt, ik niet zo hoog van de toren zou blazen.

Maar net als de meeste Eco-Warriors lopen er een hoop wereldvreemde types rond. "Save the planet, kill yourself" is vaak de enigste conclusie die overblijft als je hun redenering volgt. En theoretisch geven ze je vaak nog gelijk ook. Het is zeldzaam in de wereld der levende wezens dat een soort zijn eigen destructie na streeft. Of in ieder geval van zijn mede rasgenoten dan toch. Het is een bonte verzameling bultrugactivisten, biggenknuffelaars en post-natale geitenwollensokken. Geen verstandig mens die ze echt serieus neemt, daar zorgen ze zelf vaak wel voor. Juist vanwege die onmogelijke eisen.

En net als kleine kinderen, als je ze negeert worden ze nog driester. En worden de leugens nog groter. En dan krijg je te horen: "het volk wil..." of: "de consument wil...". En dan moet ik denken aan Wim Kan die ooit zei: "Ik lees elke morgen in de krant wat ik nu weer wil"

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Wereldverbeteraars"

Geschreven door Martin Oosting . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart