Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Wens

Op een koude decemberwinteravond zat ik eens met een van hebberigheid verguld gezichtje onder de kerstboom. Op de achtergrond speelden zacht wat kerstige guilty pleasures. In de weken voorafgaand aan dit naar dennennaalden ruikend tafereel had ik mijn nieuwsgierigheid flink moeten bedwingen om de handenvolle presentjes die Lisa met evenzovele franjes had ingepakt onder de kerstboom niet te bevoelen, hopend aan te treffen wat ik zo innig verlangde. Op twee momenten van extreme weetgragigheid na was dat aardig gelukt. Buiten sneeuwde het gemoedelijk.
Zo. Dit was dan wel weer genoeg zoetsappige sfeertekening. Klaar nu.

Enfin. Ik kreeg wat ik zo innig verlangde, maar daarnaast ook nog een wensballon. Een maand of wat daarvoor zagen we tijdens een avondlijke wandeling door het Sittardse bos hoog in de lucht eens tientallen, allicht honderden, wensballonnen richting hemel varen. ‘Goh,’ zei ik, inmiddels stijf in mijn nek van al dat naar boven staren, ‘dat zou ik nu ook wel eens willen doen.’ Lisa onthield dat en tijdens die knusse avond, bijna aan het einde van het bewogen jaar waarop de koude winterwind om ons huisje gierde (stop de sfeertekening, stop het verdomme) kreeg ik mijn zin. Zonder te lang te wachten schoten we in onze extra gevoerde winterjassen om de ballon op een van de weilanden achter ons huis op te laten, om vervolgens onze blikken naar boven te richten en het allerbeste te wensen.

Aldus geschiedde. Na een wandeling van een minuut of wat kwamen we aan op het langgerekte veld. Ik haalde een doosje lucifers uit mijn binnenzak terwijl Lisa de ballon uitvouwde. ‘Lijkt wel een bijsluiter,’ zei ze, toen ik haar, na enig gestuntel even aangezien te hebben, een helpende hand toereikte. Na wat in de vrieskou een uur leek maar in werkelijkheid waarschijnlijk twee minuten waren, was de ballon gereed voor vertrek. ‘De nooduitgangen zijn beneden en boven,’ zei ik plechtig. Ik streek een lucifer aan, snoof het zwavelaroma opzichtig op en stak de ballon aan. Deze steeg kort op, draaide om zijn as, vloog de andere kant op, daalde onmiddellijk, vatte volledig vlam en ging tien meter verderop roemloos ten onder in het prikkeldraad.

Het deerde niet. Ondanks de kleine deceptie wensten we het goeds mogelijke en keken we omhoog alsof onze ballon onverstoorbaar ten hemel voer. Het werd uiteindelijk een verrukkelijke najaarsnacht in en rondom ons gemoedelijke appartementje, waarvan de ramen ter herinnering aan alle voorbije heerlijkheden de ochtend nadien nog vol helderwitte decemberijskristallen zaten.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 703
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…