Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 591
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Wel of geen hond?

| Cora Sanders

Het is al heel wat jaartjes geleden dat we onze hond in lieten slapen. Hij was oud, het lijfje was op en wilde niet meer. De laatste paar weken van zijn leven moesten we hem naar het uitlaatterreintje dragen, want zelf lopen kon hij niet meer.

We kregen hem als pup en vijftien jaar lang hebben wij hem bij ons mogen houden. O, wat hielden we van ons beestje. Het was onze eerste en direct onze laatste huisdier. Nooit meer, dachten we, nadat we de laatste gang naar de dierenarts gemaakt hadden. Tot op de dag van vandaag emotioneert het me als ik aan die dag denk. Voor het eerst in weken liep hij op z’n eigen pootjes mee. Hij huppelde zelfs, als was het een jonge hond. ‘Het lijkt wel alsof hij weet wat er komen gaat’, zei manlief tegen mij. We voelden allebei dat het waar was. Onze lieve, trouwe viervoeter liep opgelucht en uitermate vrolijk z’n dood tegemoet.

We zijn dol op beesten, maar behoefte aan een eigen huisdier hebben we nooit meer gevoeld. Ook niet toen we een aantal jaren de binnenkat van vrienden te logeren kregen als zij op vakantie gingen. Hoe heerlijk het ook was om zo’n speels, levend bolletje wol in huis te hebben, we werden er niet door verleid. Opluchting overheerste zelfs als ze haar kwamen halen, want eindelijk konden we weer ramen en deuren openzetten zonder ons verschrikt af te vragen waar ze was.

Zoals het bekende spreekwoord luidt, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Dus toen de overburen vorig jaar een paar dagen weggingen en de hond niet meekon, hebben we direct aangeboden dienst te doen als uitlaatservice. Hetzelfde aanbod hebben we gedaan bij onze naaste buren. Toen zij onverwacht een dag weg moesten en ons vroegen of wij op hun hond wilde passen, hebben wij dan ook gretig ja gezegd. Het ging meer om het uitlaten, maar als we wilden konden we de hond  ook in huis nemen. Daar keken we van op, want kon dat wel? We willen graag oppassen, maar op een onrustige hond zitten we niet te wachten.
Om het uit te proberen haalde buurman Cooper naar ons (mini-Cooper als pup – zijn grap, niet de mijne) en warempel, het jonge beestje had binnen een paar minuten z’n draai gevonden en had totaal geen moeite met een vreemde omgeving.

Op de oppasdag zelf hadden we er letterlijk geen kind aan. Manlief was die dag thuis en samen hebben we ervan genoten een hond in huis te hebben en ermee het bos in te gaan.
Toen we ’s avonds weer met z’n tweeën waren, vroegen we ons heel voorzichtig af of het misschien dan toch leuk zou zijn weer een huisdier te hebben. Zeker tien seconden lang twijfelden we allebei zeer hevig. ‘De kans is nog altijd zeer groot dat de hond eerder dood gaat dan wij’, zei manlief toen. Daarop keken we mekaar aan.
Nee, doe toch maar niet.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 451

(De gemiddelde waardering is 5 door 5 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# HondHenriette Peters 17-03-2019 11:53
Leuk verhaal, jammer dat jullie toch geen hond meer nemen; in de dierenasielen wachten er zoveel op een plaatsje...
Zelf zou ik niet meer zonder hond willen leven.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Corona: onze ondergang

Geschreven door Harmen Sneer. Geplaatst in Coronavirus.
Het aantal besmettingen stijgt, de economie ligt volkomen plat, zorgwerkers lopen op het tandvlees, de regering blijkt over veel meer geld te beschikken dan gedacht en prob...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!