• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Weg met die clichés!

“Ik word ballerina.”
“Ik word voetballer.”
Het waren de twee meest populaire zinnetjes tijdens de proclamatie van onze dochter.
Benieuwd keek ik uit naar wat mijn kleine meid zou zeggen. Iets stoer, dat was zeker! Maar toen de zin: “Ik word astronaut.” kwam, viel mijn mond open van verbazing en trots. Ik voelde blikken priemen in mijn rug, die ik extra rechtte omdat ik het geweldig vond.
Mijn kleine meid was zo stoer en zo origineel!
Wat was ik blij dat mijn meid niet meedeed met de clichés, die veelal door de ouders, maar vooral door de maatschappij worden opgedrongen.

Want zeg nu zelf? Loop je een speelgoedwinkel binnen, dan zie je meteen het onderscheid tussen jongens en meisjes. Toen onze kleine dame nog niet kon praten, probeerden we in te schatten wat ze leuk zou vinden, ongeacht of het voor jongens of voor meisjes was. We keken niet naar kleuren of naar het geslacht dat op de verpakking stond. Nu is ze oud genoeg om te weten wat ze wil: jongensspullen.

En wij als ouders? Wij gaan daar in mee! Waarom niet? De wereld is bezaaid met clichés. Waarom vechten tegen iets wat eigenlijk normaal is? Waarom moeten meisjes roze mooi vinden en jongens blauw? Waarom mogen meisjes geen Power Ranger zijn, maar moeten het allemaal prinsesjes zijn?
Een turnzak van Star Wars, LEGO Ninjago of Star Wars, een ridderkasteel, het zijn maar enkele dingen die hier rond slingeren. Samen met Barbies en een jurk van Belle.

Ik vraag me echt af hoe dit allemaal is ontstaan. Komt het echt omdat ze vroeger vonden dat de vrouw het huishouden deed en de man het “echte” werk? Dat is toch allemaal al achterhaald, niet?
Of zijn we bang dat als ons kind met speelgoed van het andere geslacht speelt, dat het plots verandert in dat geslacht? Alsof dat het einde van de wereld zou zijn?! Oké, ik geef toe, het zal slikken zijn moest het zo gebeuren, maar er zijn toch ergere dingen in de wereld, niet? Het belangrijkste blijft dat je kind gelukkig is. En jep ... daar is een cliché in een aanklacht tegen clichés! Ik pleit schuldig.

Als wij beginnen met geen onderscheid te maken tussen jongens – en meisjesspeelgoed, dan is het binnen zovele jaren de normaalste zaak van de wereld dat jongens met Barbies spelen en meisjes met auto's.
Dan worden de jongens die ballet doen veel minder uitgelachen en wordt er meer aandacht besteed aan vrouwenvoetbal!
En dan kunnen we trots zijn op onszelf dat we op z'n minst één cliché de wereld hebben uit geholpen!

Daarna kunnen we werken aan “Het belangrijkste is dat mijn kind gelukkig is”.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 762
(De gemiddelde waardering is 5 door 2 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…