Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Wat een taal! Deel 2

Is taalgebruik een maat van civilisatie?

Ook gisteravond op de televisie weer mogen aanschouwen hoe een voormalige tegelzetter in het volle zicht van de camera een grote GVD uitblèrde. Gelukkig had hij geen microfoon op, maar toen Michael van Gerwen na zijn verlies geïnterviewd werd moest er ook weer zo nodig het onbehoorlijke “gewoon klote” worden doorgegeven aan het Nederlandse publiek. In het spel maakte hij af en toe, veel minder dan anders maar nu had hij zijn meerdere gevonden, van die compleet overbodige vuistbewegingen waarbij zijn ogen de uitzinnigheid van een ernstig geestelijk gestoorde uitstralen. Om bang van te worden; we moeten alles maar normaal vinden, maar ik ben blij dat deze idioot eruit ligt. Hij zal beseffen dat tegelzetten minder lucratief is, maar dat je in een sport, als darten dat genoemd mag worden, snel op je retour bent. Van mij mag hij eerder met pensioen dan Phil Taylor, de echte ambassadeur voor dat spel. Ik bid u Heer: “verlos ons van die kwaaie”.

Over televisie, het is voor mij onbegrijpelijk dat er iemand kijkt naar een programma met de naam Voetbal Inside waarin een paar aftandse voetballers hun vergane wijsheid over die sport vorm moeten geven met scheldwoorden, openlijk vloeken en onbeschaamd gedrag waar lijfelijk contact niet wordt geschuwd. Als losgelaten grijze beren na een tiental jaren van gevangenschap gaan ze te keer en er wordt gedaan alsof er heel veel kijkers zijn, wat ik zelf ten zeerste betwijfel; de hoeveelheid reclame voor dat programma geeft aan dat er juist niet veel mensen naar kijken, maar dat men het aantal graag wil vergroten, en dat zal een financiële achtergrond hebben. Een inhoudsloos programma moet dat zijn (want ik heb er nog nooit één langer gezien dan vijf seconden, en de reclames), en wie wordt daar nu wijzer van, behalve de spelers zelf? Walgelijke vertoningen als deze moeten terstond van de buis worden gehaald.
Nee, het hoeft niet allemaal EO te zijn, maar mag de taal een beetje geciviliseerder, a.u.b.! Ver gezakt zijn we, maar waarom moedigen we dat afzakken steeds weer aan?

Stopwoorden! Ook al zo’n fenomeen waarbij je snel merkt van welk intelligentieniveau iemand is. Toch is het algemeen geaccepteerd als iemand  zegt: “doe-doei!” of “ik heb zoiets van …”, toch echt onzinwoorden op het niveau van Tante Betje die op zich niets betekenen maar toch door iedereen begrepen worden. Knap eigenlijk, maar minder gebezigd door hoogopgeleiden. Het is net of iemand uitdrukking probeert te geven aan zijn emoties, maar die juist niet onder woorden kan brengen anders dan “ik heb zoiets van”; wat er dan na komt moet dan die uitdrukking geven, maar is vaak volkomen onzin. Klinkt wel interessant, dan zal dat het wel zijn, denk ik dan.Of het vroegere “weet je wel”, ook om interessant te doen; Paul van Vliet besteedde er eens een halve conference aan. Er zijn er natuurlijk meer, maar de kwintessens hier is, dat ze vooral gebezigd worden door minder hoog opgeleide personen.

Maar hoe doen hoger opgeleide mensen het dan? Want zij hebben toch ook hun eigen eigenaardigheden. Het is mij opgevallen dat zij veelvuldig gebruik maken van een lege uitdrukking als: “uuummm!”, soms kort, soms heel lang gerekt, soms begonnen op een hoog volume, maar in ieder geval snoert het de aangesprokene de mond, want het ligt net op een frequentie die je oren doen ploppen, vooral bij een zeker volume. Soms wordt het gevolgd door “ehh”, zodat je ”uuuuummmmm ……. eeeeehhhhhh!” krijgt.Hoogst irritant, zeker als het zelfs drie keer in één zinnetje wordt gebruikt. De hoger opgeleide heeft dus ook niet veel te zeggen, denk ik dan, maar vindt zichzelf wel interessant om naar te luisteren, of geniet van de aandacht, met deze onzinnige uitdrukkingen. Hij of zij bereikt dus duidelijk niet iedereen daarmee.

Een andere uitdrukking die veel wordt gebruikt door wat hoger opgeleiden is de opmerking: “Ja, precies!”. Wat er ook mee bedoeld mag worden. Het is waarschijnlijk een bevestiging van wat de ander zegt en alleen het woord “ja” wordt ook te afgezaagd, want dat is ook een woordje dat per dag toch zeker duizend keer wordt uitgekraamd op van alles en nog wat, soms zelfs direct gevolgd door “nee”, maar het komt bij mij over dat er toch een aardig gebrek aan woordkeus is. Je zou toch op een kantoor zitten en de man tegenover je zegt steeds weer in die telefoon “ja, precies”, dan wordt je toch gek! Meneer Sneer wel in ieder geval. Op een gegeven moment denk je: houd nu maar eens op met zulke domme reacties op iemands opmerkingen. Ja, nee! Ik kan toch zo niet werken! Ja, precies!

Ach, je kunt er niet veel aan doen, want menigeen is zich er niet van bewust wat ze zelf uitspreken. En misschien ligt het wel daaraan: gemakzuchtige communicatie op de automatische piloot. Ik denk ook dat iemand heel graag aardig en interessant gevonden wil worden. Voor mij hoeft dat niet zo. Zeg het gewoon, kort en krachtig, zonder die poespas er bij, dat past het beste voor de meeste mensen. In ieder geval voor mij.

Uuuuuummmm ….. ehhhhh, een andere keer meer, misschien. Doe-doei!!!
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 299
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten