Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Wat een taal!

Is taalgebruik een maat van civilisatie?
Ook in Huize Sneer werd Kerstmis beleefd en werd via de televisie voorzien in de ontwikkelingen in onze gemeenschap. En zo kon het gebeuren dat we werden geconfronteerd met grof taalgebruik bij het interview van een schaatser, die beneden zijn sportieve niveau was geëindigd.
De interviewer vroeg om zijn reactie: “Klote gewoon!”Ik schakelde direct naar een ander kanaal, want de kinderen keken onmiddellijk naar hun vader die hen, samen met hun moeder, in hun opvoeding had onderwezen dat dit soort taalgebruik ongeciviliseerd was, om geen overtreffende trap te gebruiken. En toch wordt zoiets gewoonweg de huiskamer in geworpen; niets dat je ertegen kunt doen. Zappen, maar dan is het al gebeurd.

Een ander keer, ik ben even kwijt bij welke gelegenheid dit was maar in ieder geval was het op de nationale televisie en ook weer als commentaar op een vraag van een presentator, kon de geïnterviewde het voor de nationale televisie ook niet verder brengen dan ”Kut, kut, kut, godverdomme!”. Gelijk overschakelen, waar ik werd getrakteerd op “Kanker kut!”. Een vervolg werd ook hier niet afgewacht, ik schakelde snel over naar het kanaal “Ons”, prima voor ouderen die niet alleen de oude tv-beelden willen terugzien, maar ook omdat de kijker zich niet hoeft te schamen voor het gebezigde taalgebruik.Wat een prachtige stem in het Polygoon Journaal! Zo duidelijk, zo geciviliseerd! Heerlijk gewoon! Of de oude kluchten die daar weer vertoond worden; Piet Bambergen en zijn medespelers: wat een heldere taal en geen onvertogen woord! Een genot om naar te luisteren. Om te lachen!

Nu zal de lezer denken dat Harmen dus als ouwe lul weggezet moet worden, maar zo oud is Harmen nog niet. Wel heeft Harmen een betere opleiding genoten en de vruchten daarvan draagt hij steeds mee. Dat vertaalt zich in begripvol taalgebruik in goed Nederlands zonder scheldwoorden, al zou ik die wel weten, want hoe kun je dat ontwijken in deze door vooral jongeren met snel internet gedomineerde westerse wereld. Ik zeg westerse, want in het Midden-Oosten zal dat ongetwijfeld niet het geval zijn en ook in het Verre Oosten is men er niet van gediend als iemand zich van grof taalgebruik wenst te bedienen. Het is niet onmogelijk dat er daar flinke straffen op staan, meer dan er hier gegeven wordt na herhaaldelijke winkeldiefstallen of voor het doodrijden van iemand onder invloed van verdovende middelen.

Freek de Jonge met Neerlands Hoop Express in 1974 had het al over de leerkrachten en je ouders bij de voornaam noemen, kutten en lullen op het muur, behangen door zo’n lul de behanger, en ga zo maar door. Toen was het al duidelijk welke kant we op zouden gaan. Maar wie had kunnen bevroeden dat het deze verderfelijke kant opging van vooral scheldwoorden in onderlinge communicatie en zelfs openlijk en ongestraft naar buiten.

Het gebruik van scheldwoorden is natuurlijk ook een gebrek aan woordenschat, en dat weer een gebrek aan opleidingsniveau. Ach ja, iedereen heeft tegenwoordig een HAVO-diploma, maar dat betekent zeker niet dat het niveau voldoende hoog is, zeker niet na al die bijstellingen van normen toen bleek dat er steeds minder geslaagden van de school kwamen. Dus mag geconcludeerd worden dat het niveau sinds de tijd van Freek de Jonge’s Express zeker niet omhoog bijgesteld is. Natuurlijk doen de scholen er alles aan om dat te ontkennen en zich de hemel in te prijzen, en, verdomd, dat lukt ook nog! Oorzaak en gevolg dus.

Gelet op het gemiddelde onderwijsniveau van onze nieuwe medelanders is het gemiddelde civilisatieniveau verder afgezakt en worden zelfs de zo noodzakelijke hulpverleners het werk onmogelijk gemaakt, waarbij vooral het woord “kanker” wordt gebezigd, een woord, die een vreselijke ziekte aanduidt, welke reeds een eeuwlang de wenkbrauwen van autochtone Nederlanders doet fronsen, worstelend met gedachten aan aan deze ziekte weggevallen geliefden. Duidelijk om te choqueren, en dat doen ze dan ook, met als resultaat dat dergelijke nieuwe medelanders ongeliefd raken. Wat verwachten ze dan, eigenlijk. De integratie gaat ook daarmee erbarmelijk mis.

Deze scheldwoorden open en bloot op de media gebruiken doen afbreuk aan onze civilisatie en dat is heel erg jammer, want we deden het na de Tweede Wereldoorlog zo verdomd goed, met beter resultaat dan de rest van de wereld. De destijds getoonde vlijt is geheel omgezet in afwachtend lanterfanten. Het komt de algehele beschaving niet ten goede.

Zou het geen verademing zijn als dit grove taalgebruik van hogerhand aan banden werd gelegd en we ons weer geciviliseerder gingen uitdrukken?Een taak weggelegd voor onze politiek, die toch hoger opgeleid dient te zijn, al twijfelt Harmen daar ook wel eens aan ….
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 583
(De gemiddelde waardering is 3 door 3 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…