Han Maas

Wat een heerlijke hitte!

© Han Maas op 20.08.2022.

Wat een hitte! Je krijgt toch de neiging om buiten te gaan slapen. Moet je wel een tuin hebben bij het huis dat je nog onmogelijk kunt huren, laat staan kopen. Maar goed, stel dat je een tuin hebt dan moet je weer uitkijken dat het tentje er niet uit gehaald wordt. Kun je nog niet buiten slapen.

Ik heb een aantal vakantiedagen over en zoals altijd boek ik een hotelletje in een dorp in het oosten van het land: Albergen, gemeente Tubbergen. Ik bel gewoon, geen moeilijk gedoe, ze kennen mij.

‘Nee, helaas, dat zal niet gaan.’

‘Zitten jullie vol?’

‘Nou nee, het hotel is geconfisqueerd.’

Ja, de Duitse grens is niet ver weg. Poetin is niet te vertrouwen, maar vlak de Duitsers ook niet uit. Ik ben te voorbarig, wie niet tegenwoordig. Het COA, de ANVR voor asielzoekers zal ik maar zeggen, is de boosdoener. Ze kunnen het aantal ‘gasten’ in Ter Apel niet meer aan. Kunnen geen onderscheid meer maken tussen mattende en stelende gelukzoekers en echte vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Oekraïne, die mensonterende situaties hebben meegemaakt. Maar daar is wel onderscheid gemaakt: gekleurde buitenlanders moesten achteraan aansluiten op stations.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft de Tweede Kamer netjes ingelicht dat het COA het hotel heeft gekocht – alsof het een spelletje monopoly is. Hoe komt het COA aan zoveel geld? Zeker vaak langs ‘AF’ gegaan en geld geïncasseerd. Ja, zo ga je wel af. Of trokken ze de juiste kanskaart?

Het kabinet passeert hiermee de gemeente Tubbergen en dat terwijl het andere, ‘onbelangrijkere’ zaken zoals (geestelijke)jeugdzorg maar wat graag aan gemeentes overlaat: zoek het uit, het is toch al een rotzooitje. Nu wil men in een hotel met 27 kamers 300 mensen kwijt. Is het soms van rubber? Dat wordt weer buitenslapen in te verwijderen tentjes. Misschien is het beter om het Amstelhotel in Amsterdam te kopen. Maar ja, stel dat de Stones nog een keer komen, die kun je toch moeilijk in het Vondelpark laten slapen. Keith Richards en Ronnie Wood vind je niet meer terug tussen de junks en Mick Jagger rent de verkeerde kant op. Een alternatief is Bernhard van Oranje; die heeft heus nog wel een paar pandjes ter beschikking. Die worden toch nooit omgetoverd tot sociale huurwoningen waar een simpele Amsterdammer voor in aanmerking komt. Utrechtenaren in Utrecht trouwens ook niet – maar die hebben de start van de Vuelta.

Mijn vakantie in Albergen gaat dus niet door. Maar een mens is inventief. Nu ga ik op kosten van de overheid naar Parijs. Vrijwel elke Nederlander heeft recht op 1000 euro volgens het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Ik volg daar de cursus Ontdekkingstocht naar jezelf. Dat lijkt me wel wat. Het kan ook in Amsterdam, maar daar woon ik al. Daar heb ik mezelf al jaren geleden ontdekt. Wie weet kom ik mezelf halverwege de Eiffeltoren tegen. Het UWV regelt de financiering. U weet wel, de instantie die mensen boven de 60 jaar gaat keuren zonder arts. Anders duurt het te lang. In plaats daarvan beoordeelt een arbeidsdeskundige of je nog arbeidsgeschikt bent: ‘Heeft u vooral pijn in uw rug als u zit? Nou, dan gaat u toch staand werken? Zolang u zich maar persoonlijk ontwikkelt.’

Over zitten gesproken: onze langstzittende minister-president is nog niet gesignaleerd in Albergen. Hij blijft zitten. Dan doet de aantrekkelijke premier Sanna Marin van Finland het anders. Zij doet de beentjes van de vloer. Ongepast? Ze danst toch niet houterig, ingestudeerd op een tafel?

Wat een heerlijke hitte!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  01.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Er is ook wel veel voer voor colums de laatste tijd. Weer een mooie column, Han!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  20.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Graag gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 487
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Kevin Panetta: Bloem (Deel 1)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.