Han Maas

Wartaalunie

© Han Maas op 27.08.2022.

De jongen en het meisje op de vleeswarenafdeling van de supermarkt maken zich verstaanbaar door het gebruik van woorden als ‘chill’ en nog meer eenzelvige woorden die net zo klinken als hun eenheidsworst smaakt. Ze zijn gekleed in voor mannen en vrouwen hetzelfde hesje. Alleen het sjaaltje bij het meisje doorbreekt de uniseks.

Even later hoor ik ‘kankervet’. ‘Wat nou?’ zeggen beiden als ik er wat van zeg. Dat kanker noch een bijvoeglijk naamwoord noch een bijwoord is, zegt ze niets. Ze weten niet wat ze zeggen.

Vreemd, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een jongen of meisje achter de kassa: beiden heten caissière. Ook in de taal is er sprake van uniseks: van huisarts bestaat geen vrouwelijke vorm. Nee, ‘huisartseres’ klinkt en bestaat niet. De schrijfster noemt zich doorgaans schrijver en de advocate, advocaat. Beiden gekleed in een toga. Zij hebben wel een keuze, die raadsheer De Man niet heeft:

De raadsheer – rechter De Man – houdt haar hamer al in de lucht als de advocaat – raadsvrouw Vriend – haar nogmaals wijst op de jurisprudentie.

Advocaat Vriend houdt de rechter een spiegel voor, die wordt steeds linker. De Man waarschuwt de raadsvrouw en spreekt van belediging van het Hof, omdat zij niet van haar terug heeft. Vrouwen onder elkaar nog wel. Vriendinnen met De Man zal Vriend nooit worden.

Vriend wordt op het matje geroepen bij deken Wijfjes. Hij geeft haar een reprimande en dreigt haar van het tableau te schrappen. Ze mag blij zijn als ze naar keuze advocaat of advocate kan blijven.

‘Raadsdame’ bestaat sowieso al niet en een transitie naar raadsheer staat Vrouwe Justitia nu ook niet meer toe.

Verwarrend. Wie is wat en wat is wie? ‘Taal verandert,’ zegt taalapostel de Taalunie. Maar hen verandert zelf de taal. Hoewel adviserend, leest het als een epistel en maakt de Taalunie de verwarring alleen maar groter.

Heb ik een persoon net uitgelegd dat hun/hen als onderwerp uitgesloten is of ik moet daar alweer op terugkomen. En zij en hij worden non-binair vervangen door die of hen. De Taalunie geeft als voorbeeld: ‘We ontvangen Bo Lelieveld. Die is hier vandaag voor het eerst.’ Of: ‘We ontvangen Bo Lelieveld. Hen is hier vandaag voor het eerst.’

Een ander verwijswoord dat non-binair gebruikt kan worden is volgens hen het ouderwetse diens – met hen wordt de Taalunie bedoeld en is in dit geval, non-binair avant la lettre, geen onderwerp maar indirect object. ‘Vanavond komt Bo over diens boek praten.’ En dat is raar, omdat diens de mannelijke vorm is van dier.

Blijft dit nog lang actueel of is het eerdaags een gepasseerd station? ‘Beste reizigers’ of ‘dames en heren’? Het maakt niet uit: de treinstaking is non-binair voor iedere persoon.

Verwarrend zijn ook de uitspraken van Wopke Hoekstra. Hij houdt vast aan zijn interview met het AD waarin hij zegt dat de beoogde halvering van de stikstofuitstoot mogelijk later dan in 2030 bereikt kan worden, maar dat het regeerakkoord wat dat betreft voor hem overeind blijft – ik herinner me dat, nog niet zolang geleden, een persoon uit diens dorp aan het IJsselmeer op staande voet ontslag kreeg, omdat hen/die niet loyaal was aan het kabinetsbesluit om het coronatoegangsbewijs in te voeren en dat in een interview met De Telegraaf kenbaar maakte. Ik zou zeggen gelijke monniken (en nonnen), gelijke kappen. Hoewel, die kap van hen uit dat vissersdorp is wel apart. Ik adviseer die een raadspersoon in de arm te nemen om diens ontslag alsnog aan te vechten. Voor hen te hopen dat de raadsheer een vrouw is in deze non-non-binaire, ouderwets politieke man-vrouwverhouding.   

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 337
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patrick Bernauw: Het huis in de Spanjaardstraat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.