Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Warm onthaal met bakstenen

Publicatie: 23.05.2021 | Hedwig Meesters

Op Facebook lees ik dat Sylvana Simons pijn lijdt door artrose. En dat ze af wil van vrouwonvriendelijke verkleinwoorden als meisje, popje of schatje. Sommige media schrijven vooral over Sylvana wanneer ze deining willen veroorzaken in de hoop daar veel lezers mee te scoren. Duizenden mensen schromen dan ook niet om beide artikelen van commentaar te voorzien. Ze mag een akelige ziekte krijgen. Ze moet terug naar het land van herkomst. Ze is een zeikerd die ‘ons’ onnodig belastinggeld kost. Veel van de opmerkingen zijn geschreven in de onbehouwen spreekstijl van politiek stijlicoon Geert Wilders. Maar dan vol taalfouten waar je hem niet op zal betrappen. Het taalgebruik van de boreaal babbelende Baudet is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor deze groep laaggeletterde Facebookcommentatoren.

Fijn hoor, een nationale pispaal als Sylvana. Ze is zwart, vrouw en heeft een uitgesproken mening. Eigenschappen waarmee ze bij voorbaat drie keer succesvol naar kritiek hengelt. Ben je een witte man met een overduidelijke denkwijze, dan heb je weinig te vrezen. Geert en Thierry komen er al jaren mee weg. Dat deze heren stemmers trekken door iedereen die niet na wil denken voorgekauwde populistische standpunten voor te schotelen, heeft daar vast ook iets mee te maken. Standpunten die vaak lijnrecht tegenover die van Sylvana staan. Denk aan Zwarte Piet en racisme.
Ook ik ben het weleens oneens met haar. Of ik trek mijn wenkbrauwen op wanneer ze haar overtuigingen weer eens op een betweterig toontje brengt. Intussen zou ze toch moeten weten dat we dergelijk betuttelend schoolmeestergedrag uitsluitend – daar gaan we weer – van mannen dulden.
Eeuwen voordat Facebook bestaat kunnen onafhankelijke vrouwen met een uitgesproken mening, bijzonder uiterlijk of afwijkende leefstijl – algemeen aangeduid als heksen – op een warm onthaal met bakstenen rekenen. Tegenwoordig vooral digitaal, maar nog steeds kwetsend.  
We leven in een land met vrije meningsuiting. Je hebt dus ook de vrijheid om een krenkende mening af en toe voor je te houden.

WAARDERING

HITS:

575

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
29.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goeie column, duidelijk standpunt. Mooie B-alliteratie.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goede column, al is Sylvana net zo racistisch als Wilders en Baudet. Andere doelgroep, hetzelfde populistische taalgebruik. 'Boreaal babbelende Baudet' is overigens schitterend gevonden!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hedwig Meesters 25.05.21
    Bedankt voor je compliment over de alliteratie (kan ik dat woord ook weer eens gebruiken).
23.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goede column en ik kan me ook nog eens in de inhoud vinden.👌
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
23.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Helemaal eens, je mag alles zeggen maar het hoeft niet.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.