Han Maas

Zomer in Amsterdam - wapperende gedachten

© Han Maas op 16.07.2022.

'U zult op de volgende tram moeten wachten,’ zegt de conductrice. ‘Er is hier al een passagier met een kinderwagen.’

‘Maar ik moet naar het consultatiebureau,’ zegt de moeder beteuterd. ‘Ik heb al een volle tram voorbij moeten laten gaan om dezelfde reden. Zo kom ik er nooit.’

‘Als die jongelui hun voeten van de bankjes halen en gaan staan, dan kan die mevrouw hier best zitten met de kinderwagen naast haar,’ zegt een man.

‘Kanker op man. Tief op met dat wijf met die kinderwagen en rij door. Anders komen we te laat op school. Krijgen we weer straf van die kankerlijers.’

Naast me een vrouw die minder douchen wat te stringent doorvoert; morgen maar weer op de fiets!

De tram snerpt door gewenning geruisloos geworden de bocht door. Voor het Anne Frankhuis staat de gebruikelijke rij. Aan de voet van die oude Wester staat een man in gedachten. Hij gaat toch op het terras zitten; misschien wordt hij bediend. Yuppen wordt gevraagd niet zo luidruchtig te doen. Studentes ‘doen nog een bierrrrtje, zeg maarrr…’ De klepels van het carillon slaan tegen de Hemony-klokken. De wijkagent kijkt alle richtingen op, maar nooit de juiste.

Een man draait een zwaar shaggie, een dame kucht alvast. Een junk blowt windstil wiet. Een meisje showt haar decolleté, de stratenmaker doet hetzelfde, maar beseft dat niet als hij bezweet en met pijn in zijn knieën zich een weg beukt naar zijn uitgestelde pensioenleeftijd.

Er staat weinig wind op deze julidag. Ik zit nog niet eens een minuut op het terras of mijn gedachten wapperen meer dan de vlag met Palm erop. Hoeveel gedachten huizen er niet in mijn hoofd?

De vlag van Palm zit die van Hartevelt behoorlijk in de weg, net of die hem de winst niet gunt op het volle terras met mensen die ook hun gedachten hebben: goed, slecht of ergens ertussenin. Alsof er een voorkeur moet zijn. Wie geeft zijn hart aan wie of heeft dat al gedaan en om welke reden? Zo heb ik er weer een gedachte of wat bij gekregen. Niemand kent ze totdat ik er toestemming voor geef door ze op te schrijven. Wie zal er winnen, bier of jenever? En wie verliest de strijd, mogelijk van beide, want gezopen wordt er.

McDonald’s denkt wel aan je gezondheid. Eerdaags mag je op de terrassen van McDonald’s niet meer roken, zodat je door de qua vorm en inhoud niet te eten driedubbele hamburger wegwerkend je cholesterol rookvrij op peil houdt. Of draai ik de boel nu om? Nou, daar zijn de Amerikanen zelf mee begonnen. Uit protest de vlag omkeren, zoals bij Black Lives Matterprotesten. En wij apen maar wat graag het land waar ze met de bijbel op tafel elkaar overhoopschieten na. Kijk maar naar de boerenprotesten. Wat het voor zin heeft? Ach, als de vlaggetjes op de wangen bij een volgend WK-voetbal of schaatstoernooi maar op de juiste manier zijn aangebracht voordat het bier, de jenever of berenburg naar binnen wordt gewerkt. Na afloop lekker met z’n allen naar McDonald’s.

De tram rijdt ‘s avonds langs Artis Natura Magistra, De natuur is de leermeesteres van de kunst. In dit geval van de retoriek: een talkshow met Renze Klamer, nieuwkomer bij RTL. In de tuin van Artis praat Renze na bij OP1 te zijn weggestuurd onder een andere vlag en met publiek dat betaald wordt(!). Thuis zie ik in de herhaling een jongeman uit een andere gezellige stad, Utrecht, aan tafel zitten. In het hol van de leeuw vraagt Renze retorisch wat hij ervan vindt dat statushouders tijdelijk voorrang hebben bij het verkrijgen van een sociale huurwoning, waarop de man al jaren wacht. ‘Eigen mensen eerst,’ zegt de man. ‘En Oekraïense vluchtelingen dan?’ vraagt Renze – ja, als je je publiek betaalt en je beoordeeld wordt aan de hand van kijkcijfers dan verhaspel je jezelf in de zegswijze ‘je waait mee zoals de vlag er nu bij hangt’.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  16.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Bravo! Wat een mooi stukje! Mijn complimenten! Zo uit het leven gegrepen! DAnk je wel Han!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 331
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cas Raaijmakers: Eindeloze imperfectie

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.