Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?
 • Start
 • Columns
 • Wáár is het misgegaan? (Het huisvrouwenbestaan).

Wáár is het misgegaan? (Het huisvrouwenbestaan).

Mijn oma, de beste. Met pijn in mijn hart hoor ik regelmatig het verhaal over haar huishoudhulpen aan. Ze kloppen de was niet uit voordat ze het ophangen. Ze vouwen de was niet netjes op voordat ze het in de kast leggen (áls het al opgevouwen wordt). Dat ze niet met een mesje je aardappelen schillen kan ik begrijpen, dat doe ik ook niet, maar een dunschiller moet toch haalbaar zijn? Ik schil al sinds mijn achtse de aardappelen en maak de groente schoon. Groente, ook weer zoiets, wie eet dat nou? Laat staan vers. Wat doet de tegenwoordige huismoeder? Hoe staat het met het huishouden? Bedden een keer per week verschonen? Geen magnetronvoer? Kinderen niet achter de ipad? Regelmatig kom ik jonge moeders tegen die met de smathphone in de hand achter de kinderwagen lopen, met het kindje voorop op de fiets zitten. Wat is er nu ook belangrijker dan het digitale leven? Ik vraag me af waar de essentie van een huisvrouwenleven tegenwoordig ligt. Wat voor moeders de jonge moeders van nu moeten worden. Hoe de kinderen van nu opgroeien (in een voornamelijke digitale prestatie/als-het-maar-een-naam-heeft/kijk eens hoe geweldig ik ben-maatschappij.
Misschien begrijp ik niets van het leven van nu. Ik ben anders opgevoed. Ik heb een andere kijk op het leven dan ik gemiddeld om me heen zie. En ik vind mijn eigen kijk normaal.
Waar is het mis gegaan? Waar moet het heen? Ik ben geen kinderliefhebber, maar zou toch zeker mijn kind niet in deze maatschappij, laat staan deze wereld, willen neerzetten. Fatsoen is ver te zoeken, normaal is niet normaal, rust, reinheid en regelmaat is zó enorm ouderwets. Vakanties moeten naar een vliegbaar weet ik het wat voor land. Fietsen? Zo snel mogelijk het rijbewijs, te beginnen met de (opgevoede) scooter. Eten doen we kant en klaar, uit de magnetron. Pizza.
Help me, mam. Ik ben nog jong, Maar lijk de principes te hebben van een bejaarde. Als ik het zo inschat heb ik niet de instelling van de gemiddelde jong volwassene. Ik voel me daarin vrij alleen, nogal overstemd, een uitzondering op de regel, de nu geldende maatstaven. Ik worstel met de maatschappij van nu. Ik worstel met wat er is geworden van het huisvrouwenleven. Ik kan de huppeltutjes-vakantiekrachten-met neuspiercing de huid wel vooschelden als ik van mijn oma weer een verhaal hoor over hoe ze haar huishouden achterlaten. 
In mijn huis eten we verse groenten. In mijn huis eten we bruin brood en drinken we melk. In mijn huis wordt er nog fruit gegeten, gepoetst.
Ik ben de draad kwijt wat betreft hoe het er aan toe hoort te gaan, afgemeten aan hoe het daadwerkelijk gaat in een gemiddeld huishouden.
Daarom beslis ik maar om het op mijn eigen manier te doen en de broeken, shirts en theedoeken eerst acht keer uit te slaan voordat ik ze ophang. Want in mijn huishouden komt nóóit, godvergeten nee, een droger. En ik koop ook geen kiloknallers. Ik eet zelden friet. Misschien ben ik saai, stijf, ik weet niet hoe ik genoemd zou worden, ik zal niet de lucht ingeprezen worden.
Maar ik heb principes, ik heb niets om me voor te schamen. Oma zou trots op me zijn.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 976
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…