Columns

Columns op Schrijverspunt
 • Columns op Schrijverspunt
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
 • Start
 • Columns
 • Wáár is het misgegaan? (Het huisvrouwenbestaan).

Wáár is het misgegaan? (Het huisvrouwenbestaan).

Mijn oma, de beste. Met pijn in mijn hart hoor ik regelmatig het verhaal over haar huishoudhulpen aan. Ze kloppen de was niet uit voordat ze het ophangen. Ze vouwen de was niet netjes op voordat ze het in de kast leggen (áls het al opgevouwen wordt). Dat ze niet met een mesje je aardappelen schillen kan ik begrijpen, dat doe ik ook niet, maar een dunschiller moet toch haalbaar zijn? Ik schil al sinds mijn achtse de aardappelen en maak de groente schoon. Groente, ook weer zoiets, wie eet dat nou? Laat staan vers. Wat doet de tegenwoordige huismoeder? Hoe staat het met het huishouden? Bedden een keer per week verschonen? Geen magnetronvoer? Kinderen niet achter de ipad? Regelmatig kom ik jonge moeders tegen die met de smathphone in de hand achter de kinderwagen lopen, met het kindje voorop op de fiets zitten. Wat is er nu ook belangrijker dan het digitale leven? Ik vraag me af waar de essentie van een huisvrouwenleven tegenwoordig ligt. Wat voor moeders de jonge moeders van nu moeten worden. Hoe de kinderen van nu opgroeien (in een voornamelijke digitale prestatie/als-het-maar-een-naam-heeft/kijk eens hoe geweldig ik ben-maatschappij.
Misschien begrijp ik niets van het leven van nu. Ik ben anders opgevoed. Ik heb een andere kijk op het leven dan ik gemiddeld om me heen zie. En ik vind mijn eigen kijk normaal.
Waar is het mis gegaan? Waar moet het heen? Ik ben geen kinderliefhebber, maar zou toch zeker mijn kind niet in deze maatschappij, laat staan deze wereld, willen neerzetten. Fatsoen is ver te zoeken, normaal is niet normaal, rust, reinheid en regelmaat is zó enorm ouderwets. Vakanties moeten naar een vliegbaar weet ik het wat voor land. Fietsen? Zo snel mogelijk het rijbewijs, te beginnen met de (opgevoede) scooter. Eten doen we kant en klaar, uit de magnetron. Pizza.
Help me, mam. Ik ben nog jong, Maar lijk de principes te hebben van een bejaarde. Als ik het zo inschat heb ik niet de instelling van de gemiddelde jong volwassene. Ik voel me daarin vrij alleen, nogal overstemd, een uitzondering op de regel, de nu geldende maatstaven. Ik worstel met de maatschappij van nu. Ik worstel met wat er is geworden van het huisvrouwenleven. Ik kan de huppeltutjes-vakantiekrachten-met neuspiercing de huid wel vooschelden als ik van mijn oma weer een verhaal hoor over hoe ze haar huishouden achterlaten. 
In mijn huis eten we verse groenten. In mijn huis eten we bruin brood en drinken we melk. In mijn huis wordt er nog fruit gegeten, gepoetst.
Ik ben de draad kwijt wat betreft hoe het er aan toe hoort te gaan, afgemeten aan hoe het daadwerkelijk gaat in een gemiddeld huishouden.
Daarom beslis ik maar om het op mijn eigen manier te doen en de broeken, shirts en theedoeken eerst acht keer uit te slaan voordat ik ze ophang. Want in mijn huishouden komt nóóit, godvergeten nee, een droger. En ik koop ook geen kiloknallers. Ik eet zelden friet. Misschien ben ik saai, stijf, ik weet niet hoe ik genoemd zou worden, ik zal niet de lucht ingeprezen worden.
Maar ik heb principes, ik heb niets om me voor te schamen. Oma zou trots op me zijn.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 857
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster