Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Waar is het kwaad goed voor?

Da's een goeie, waar is het kwaad goed voor?
Waarom is er leed? Waarom bestaat de mogelijkheid tot, waarom bestaat er kwade wil? Waarom bestaat er haat, waarom bestaat er wraak, waarom is er pijn, waarom zijn er ziektes, is er dood, waarom is er lijden?
Waarom is het systeem van voeden dat er jacht voor nodig is, slacht, waarom moet er een ander dier sterven waardoor wij het kunnen eten? Waarom maakt het lichaam niet zelf voedingsstoffen aan waardoor er tegelijkertijd geen hongersnood meer bestaat? Waarom bestaat er armoede en ongelijkheid? Waarom bestaan er verschillen in intelligentieniveau waardoor de een een betere baan kan hebben dan de ander? Waarom bestaan er handicaps? Waarom bestaan er wapens, waarom bestaat er pijn, waarom bestaat er de mogelijkheid dat mannen willen verkrachten, mensen willen moorden of pijnigen, waarom nemen mensen verkeerde beslissingen, waarom bestaat verdriet? Waarom bestaat verlies en dood, bedrog, leugens, drugs, verslaving, gif?

Waarom heeft God besloten dat er een slang bestond die ook nog eens Eva overhaalde de appel te eten? Waarom was er een slang? Waarom wilde die slang iets slechts? Als God alles kan bepalen waarom bepaalde hij dan dit? Waarom heeft God van het aardse leven zo'n lijdensweg gemaakt? Waarom is 'de hemel' niet gewoon het leven op aarde? Waarom is alles tijdelijk? Waarom lijdt de een en viert de ander? Waarom juichen we niet gewoon allemaal en hebben we allemaal alleen maar lief? Waarom bestaan er beperkingen? Waarom is de een zijn dood de ander zijn brood? Waarom hebben andere mensen helemaal geen brood, waarom is er armoede, waarom mislukken oogsten, verdrinken, verbanden, verongelukken, vergiftigen mensen? Waarom gaan we dood? Waarom leven we maar even? Waarom hebben er mensen een slecht leven en lijden ze? Waarom heeft de een veel en de ander weinig waardoor er jaloezie mogelijk is? Waarom is er de mogelijkheid iets kwaads te willen en, erger nog, het uit te voeren? Wat is dit voor wereld? Waarom is onze wereld zoals hij is? Waarom zal het altijd zo blijven en kan niemand er iets aan doen?

Als God bestaat kon Hij er toch iets aan doen, Hij is toch almachtig? Waarom laat Hij ons in deze staat verkeren? Waarom heeft hij niet tot een ander soort leven besloten? Bestaat God wel? Als Hij bestaat vind ik dat Hij de zaken wel een beetje anders had mogen scheppen. We zijn er maar mooi klaar mee op deze manier. Ik heb zo veel vragen die ik nooit beantwoordt zal krijgen. Ik denk dat het enige dat er op zit te blijven leven met vragen en er het beste van zien te maken. Dat is wat iedereen zou moeten willen. Er zit niets anders op. De andere optie is het leven zoals het nu is.

En totdat wie dan ook besluit dat het anders wordt, zullen we het ermee moeten doen. Het is niet altijd leuk, maar het is niet anders. Hoe graag ik ook gewild zou hebben, het wereldwijde gebed ten spijt. Wanneer is het genoeg, wanneer wordt alles anders, wanneer komt er een eind, wanneer komt alles goed? Ik heb een lijstje met vragen die ik mee neem naar wat hierna komt, als er hierna iets komt. Bij levenbeschouwing kregen we de vraag 'Is er leven na de dood, of is er dood na het leven?', ik persoonlijk denk het laatste, zodat God niet bang hoeft te zijn voor confrontatie met wat voor een potje het is geworden. Ik had het anders gedaan als ik aan zet was. Waarschijnlijk heeft iemand Hem op de schouders getikt of keek Hij even niet.

Het is me wat, het leven.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 690
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.