Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
  • Start
  • Columns
  • Waar geld aan de touwtjes trekt, trekt (mede)gevoel aan het kortste eind...

Waar geld aan de touwtjes trekt, trekt (mede)gevoel aan het kortste eind...

Meegesleept door emoties en een gevoel van onmacht begon ik mijn terugblik met mogelijk beledigende woorden. (Ik schreef : "De grootste vergissing die God heeft begaan is de schepping van de tweepotige veelvraat en geldwolf, de mens. De Oostvaardersplassen is daar een schrijnend voorbeeld van. Niet zozeer het fiasco op zich, dat ons land nu niet direct een populaire naam bezorgt, maar de wijze waarop er mee om wordt gegaan.") Nu 30 september ben ik tot de conclusie gekomen, dat compassie nog altijd leeft onder de mensheid. Er is inmiddels een INTERNATIONALE PETITIE gestart in een aantal talen tegen afschot van de edelherten en er wordt een protestmars gehouden. Dat pleit voor de mensheid en heeft mijn vertrouwen een beetje hersteld. Zou ik deze terugblik opnieuw moeten schrijven dan was wellicht mijn toon wat milder.

Ach, en ik moet goed beseffen, dat Staatsbosbeheer de opdracht heeft gekregen van een overheidsinstantie, die ze niet zomaar naast zich neer kunnen leggen. Deze mensen hadden het zelf waarschijnlijk ook graag anders gezien. 

 
Circa duizend edelherten zijn teveel geworden. Een overschot aan edelherten, hoe mooi en lief ze ook zijn, in een overbevolkt natuurreservaat als de Oostvaardersplassen, daar is niemand bij gebaat. Met een beetje pech pakt de wintertijd weer streng uit en krijgen we dezelfde rampzalige toestand als vorig jaar. De ziekmakende foto’s van creperende grote grazers,  broodmager en op sterven na dood, of als karkas op de grond liggend staan mij sinds augustus weer kersvers voor de geest. De Amerikaanse vrouwen die destijds aan de bel hebben getrokken en er een rechtszaak van hebben gemaakt, ik kan ze zo goed begrijpen. Zo’n uit de hand gelopen situatie mag zich werkelijk niet meer herhalen. Dat ben ik met iedereen eens. De arme dieren worden er de dupe van, dus dit verschrikkelijke probleem vraagt om een oplossing al was het een tijdelijk noodplan, maar deze dieren meteen gaan afschieten? 

Hoe primitief kun je zijn om dat wat teveel is, maar meteen uit de weg te ruimen? Staatsbosbeheer geeft op haar website aan, dat zij de natuur beschermt de natuur. Ze zijn steeds op zoek naar de juiste balans. Daarom moet je bij die meer dan een eeuw oude organisatie goed en gericht kunnen schieten. Zelfs op jonge diertjes.

Er zal best een manier zijn die alle partijen tevreden stemt, behalve dan de poeliers met wie Staatsbosbeheer al gesprekken heeft gevoerd. Walgelijk om ook nog een extra slaatje te willen slaan uit deze legale slachtpartij. Hoe dan te verwerken? Och kom, als deze dieren ziek zouden zijn dan konden we ook onze tanden niet in hun vlees zetten. Dan (vr)eten we maar wat minder vlees met zijn allen. Voor mij persoonlijk hoeft geen enkel dier geslacht te worden. Niet dat ik vegetariër ben, maar dat plakje ham eens in de zoveel tijd of een stukje kip, dat door de kant-en-klaar maaltijd zweeft, mag je eigenlijk niet rekenen. Hebben we aan rund, varken en kip niet genoeg? Moeten we ons dan alles wat eetbaar is maar toe-eigenen. Met welk recht eigenlijk? Voedselverspilling is een zwakke reden in een land waar de supermarkten nog altijd bakken vol onverkochte etenswaren aan de voedselbanken schenken of zelfs weggooien.

Als de verantwoordelijke partijen voldoende tijd, moeite en geld willen steken in een humane en doelgerichte aanpak van de situatie, als mensen meer om het welzijn van de dieren willen denken dan in hun eigen portemonnee, dan is die oplossing daar. Wildbeheerdeskundige Van de Vlasakker biedt deze al sinds mei dit jaar. Hij zegt jarenlange ervaring te hebben in en kennis van het verplaatsen van edelherten en ander wild, zelfs overzee. Hij heeft volkomen gelijk als hij beweert, dat er slechts gekeken is naar de meest kostenbesparende oplossing. Natuurlijk heeft de provincie Flevoland geen verder onderzoek verricht naar de mogelijkheid om de dieren elders uit te zetten na de quickscan van de Universiteit Wageningen. Het onderzoek wordt niet voor niets “quick” scan genoemd. Bovendien, zijn dat niet die wetenschappelijk ingestelde mensen, die de everzwijnen tijdens de extreme droogte deze zomer aan hun lot over lieten, omdat het een natuurlijk proces betrof waarbij geen menselijk ingrijpen was gewenst? Het is, dat dit instituut dierproeven vervangt door nieuwe technologieën...

 

(Nota: Wie zich door mijn stukje aangesproken voelt, moet niet beledigd zijn, want zo is het niet bedoeld. Deze actuele terugblik is meer als eyeopener, een vorm van bewustwording, geschreven en om uiting te geven aan een gevoel van machteloosheid. Waar zijn we eigenlijk zo langzamerhand mee bezig?)

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 344
(Gemiddelde waardering 2.4 met 5 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten