Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

  • Start
  • Columns
  • Waar de kilte heerst, kan geen vreugde huizen

Columns

Waar de kilte heerst, kan geen vreugde huizen

Soms wil ik nergens anders zijn dan in Gent, een stad waar in de winter de sneeuw aan mijn voetzolen balt; waar mijn favoriete schrijvers hun meesterwerken voltooien; waar de Leie verfrissing brengt voor mensen wiens hoofd verhit werd door het lezen van erotische verhalen van Liza Daen; waar vogels schijten op het hoofd van Jacob Van Artevelde; waar stroppendragers de landstitel voetbal vieren en waar je midden in het centrum nog kan parkeren zonder dat je je laatste geld uitgeeft. Een stad waar keizer Karel V het levenslicht mocht aanschouwen; waar je bloemen kan zien die je nergens anders vindt; waar het Patershol mij steeds weer weet te boeien en al waar mensen feesten organiseren die wel tien dagen duren.

Maar ik kan mijn eigen stad niet verlaten omdat ik immer aan de zijde van mijn vrouw wil verblijven; zij die perfect mijn gebreken aanvult en mij doorheen de dagen sleept; voor haar wil ik een standbeeld houwen, of neen, voor haar wil ik mijn teksten schrijven, want, ik geef toe, ook het klieven in stenen is één van mijn gebreken. Net zoals het onzeker staren in de ijlte, het ergens heen rijden met de wagen alwaar het moeilijk parkeren is, het vinden van de juiste woorden, het telkens opnieuw verzinken in negatieve gedachten, het per ongeluk vernielen van haar bezittingen, het voor mij uitstaren zonder een zinnig woord te zeggen, het ongeduldig uitbarsten in gevloek, alsook het steeds dicht willen houden van de ramen; mijn vrouw is van mening dat het zinvol is ons huis te verluchten, terwijl ik de kou buitenshuis wil houden, want waar de kilte heerst, daar kan volgens mij geen vreugde huizen.

(c) Mark Doornaert

Delen:
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 867
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.