Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Waanzinnig

Met verbazing las ik vanmorgen de column van Özcan Akyol in de krant. Hij had het over de absurde kwestie die zich voor had gedaan op de openbare basisschool in Zevenaar. Carnaval mag op de school geen carnaval meer heten maar heet voortaan verkleedfeest.
Zijn ze in Zevenaar nu ook al helemaal van de pot gerukt, vroeg ik me af. Waar zijn we in dit land in godsnaam mee bezig?
Jarenlang wordt dit land al gegijzeld door de Amsterdamse grachtengordel.
Eerst mag Zwarte Piet bij het jaarlijkse kinderfeest niet zwart meer zijn omdat dat racistisch zou zijn. Ik moet het eerste kind dat in Sinterklaas geloofd nog tegenkomen dat iets achter de zwarte kleur van Zwarte Piet zoekt. Nee, het zijn de wollen sokken figuren die zich er druk over maken of een enkele allochtoon.
Dan mogen negerzoenen geen negerzoenen meer genoemd worden, moeten straatnamen of namen van pleinen met namen van vroegere Nederlandse helden vervangen worden, en morgen moorkoppen geen moorkoppen meer genoemd worden.
Het zal niet lang meer duren of een kerstboom mag geen kerstboom meer  heten maar lichtjes boom of Pasen geen Pasen meer maar eierenfeest.
Als babyboomer zie ik dit allemaal met lede ogen aan. Met verlangen denk ik terug aan de jaren zestig waarin onze vrijheid bevochten werd en van deze waanzin geen sprake was.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harry Boerkamp
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 250
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Waanzinnig"

Geschreven door Harry Boerkamp . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!