Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

Vuur

Een paar jaar geleden ontstond er brand in onze keuken. Sindsdien is mijn houding jegens vuur drastisch veranderd. Van gezellig en behaaglijk ging het naar bedreigend en verwoestend. Tot op de dag van vandaag is het geluid of de geur van een knapperend haardvuur genoeg om alle haren op mijn armen rechtop te laten staan.

Als bij toeval was ik in de buurt. We kwamen ’s avonds laat thuis, na een dag op de camping waar mijn ouders stonden en mijn broer met zijn gezin. Geheel volgens camping-traditie hadden we gebarbecued. Alles wat over was, werd in een kartonnen doos gestopt die ik mee naar huis nam. Bij thuiskomst parkeerde ik de doos achteloos op de keramische kookplaat en schakelde daarbij per ongeluk een van de pitten in. Een paar uur later vatte het karton vlam.
We waren al naar bed gegaan, maar ik was weer opgestaan omdat ik de slaap niet kon vatten. Zodoende was ik in de huiskamer toen de brand begon. Toen ik de keuken inkwam, was het vuur al overgeslagen naar de afzuigkap. Die brandde als een fakkel. Ik heb het weten te blussen, maar mijn herinneringen eraan zijn fragmentarisch. Ik weet alleen nog gedeeltes. Wat ik nooit zal vergeten is het moment van onmetelijke paniek toen ik me realiseerde dat de brand wellicht niet te stoppen is. Ik zag de zwarte rook die vanachter de keukenkastjes opsteeg, iedere seconde dikker en dikker worden en hoorde het angstaanjagende geluid van snel aanwakkerend vuur. Dat realisatiemoment duurde maar een fractie van een seconde, maar staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Alsof het stilstaat in tijd. Bij ieder bericht over brand waarbij slachtoffers zijn gevallen, is het er weer. Het geeft een scheidslijn aan, een grens waar ik zelf nooit overheen ben gegaan, maar waar ik me alles bij kan voorstellen. Het is het besef dat het inderdaad niet goed gaat aflopen.

Vuur gaat snel, razendsnel. Vooral als er onveilige gevelplaten gebruikt zijn om een flat mee af te timmeren, zoals bij de Grenfell Tower in Londen. Maar daar bleef het de afgelopen weken niet bij. Een andere, grote brand kwam in het nieuws. Ditmaal in Portugal. Nu waren hoge temperaturen en harde wind er de oorzaak van dat de vlammen bliksemsnel om zich heen grepen. Mensen die op de vlucht waren, reden in een fuik van vuur en konden geen kant meer op. Twee tragedies, zo kort achter elkaar, waarbij vuur de hoofdrol speelde en tientallen mensen op een afschuwelijke manier om het leven zijn gekomen. Er is echter één groot verschil. De een was een natuurramp, de ander het gevolg van menselijk falen. Juist dit laatste maakt de Grenfell-ramp zo onacceptabel. Mensen zijn de dood ingejaagd, hebben het afschuwelijke moment doorleefd waarop ze beseffen dat ze verloren zijn, door toedoen van andere mensen. Dat is moord. Waarschuwingen over de onveilige situatie zijn willens en wetens genegeerd. Niet één keer, maar ontelbare keren. Het moet voor de slachtoffers en nabestaanden gekmakend zijn dat niemand zich er direct verantwoordelijk voor voelt. De aansprakelijken zijn immers uitgespreid over meerdere organisaties en overspant meerdere regeringen.

Ik ben zeer benieuwd wat de nasleep is van deze brand. De sociale verontwaardiging is groot, maar zal er werkelijk iets veranderen? Er zijn inmiddels vijf Londense torenflats ontruimd vanwege zorgen over de gevelbekleding. Doet me sterk denken aan het bekende spreekwoord met de woorden ‘kalf’, ‘verdronken’ en ‘put’.
Albert Einstein zei ooit: “Een mens maakt deel uit van het geheel, dat door ons ‘het universum’ genoemd wordt. Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor omvat worden.” Een boodschap die de lijfspreuk zou moeten zijn van iedereen die een machtspositie bekleedt. Wat dat betreft, blijf ik hoop houden.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Cora Sanders
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 948
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Vuur"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...