Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vrijheid van meningsuiting

Publicatie: 08.10.2020 | Louisa Weijenbergh
Het vermogen te kunnen lezen en schrijven is één van de mooiere dingen die het leven rijk is.
 
Álles kan; en juist dié vrijheid maakt dat mijn toch al rijke fantasie, op dit moment van schrijven luid zingend over 'monsieur Cannibale', besluit nog een extra vreugdenrondje in de achtbaan te doen.
 
Álles mag; zoals vastgelegd in de Universele verklaring van de rechten van de mens; namelijk vrijheid van meningsuiting.
Zo lang wij ver genoeg van belediging en smaad blijven kunnen wij er wederom op los fantaseren, schrijven en lezen.
 
Nu is er bij de definitie en invulling van de termen beledigen en smaad een constant gevecht tussen de maatschappelijk en juridische norm. Dat is voor mij volkomen begrijpelijk aangezien een ieders tenen nu eenmaal verschillen in lengte. Evenals er verschil is in een ieders motorische vaardigheden waardoor wij zomaar op de tenen van de ander zouden kunnen trappen.
 
Humor is een begrip dat hier onlosmakelijk mee samenhangt. Leedvermaak hierbij als voorbeeld genomen is voor de één nu eenmaal misselijkmakend irritant maar vermakelijk voor de ander.
 
Ik zou alleen wensen dat wij elkaar hier, op een opbouwende manier, met respect, over zouden kunnen aanspreken. Het stoort mij mateloos dat publiekelijk uitjouwen van mensen kennelijk geaccepteerd gedrag is.
Provoceerders in spé moeten een dikke huid hebben. Zo blijkt vandaag de dag dat onze vrijheid van meningsuiting eigenlijk vooral een voorrecht is voor olifantenhuid bevattende waaghalzen en niet voor fantasierijke schrijf- en leesfanaten.
Jammer.

WAARDERING

HITS:

481

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
08.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Publiekelijk uitjouwen getuigt inderdaad van weinig fatsoen.
Smaad is strafbaar, en terecht, maar beledigen is toegestaan in dit land. Je mag zelfs schrijven: "De koning is een droplul en een zakkenvuller." Je gaat er in dit land niet voor naar de gevangenis. Ook terecht. Of het smaakvol is, daar kun je van mening over verschillen.

dié - díe
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Louisa Weijenbergh 08.10.20
    Nu spreek jij over strafbaarheid en ik ben het met je eens maar de algemene tendens, de acceptatie en het toejuichen is wat het geheel zorgelijk maakt vind ik
    • Ewald Hagedorn 08.10.20
      Ben ik met je eens, Louisa. Ik denk dat het anonieme internet en 'afzeik-tv' hier mede debet aan zijn. Paul de Leeuw, bijvoorbeeld, of de 'heren' van Powned. Hun gedrag wordt gekopieerd.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.