Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Vrijheid

Gelukkig wonen we in een democratisch land waar vrijheid van meningsuiting ons recht is. We mogen openlijk discussies voeren en daarbij onze mening, hoe extreem ook, naar voren brengen. Binnen een welwillend debat blijft de wederzijdse waardigheid intact. Als jij bijvoorbeeld voor mij een venster opent mag ik daar met mijn rug tegenaan blijven staan. Natuurlijk kan ik ook door het venster naar buiten kijken en zien wat jij wilt tonen, dat op me in laten werken en erover nadenken, maar zelfs daarna heb ik nog de vrijheid mijn mening wel of niet bij te stellen.
Wanneer jij hetgeen waar ik voor sta uitvergroot en belachelijk maakt, dan heb ik daar zeker in eerste instantie moeite mee. Toch zeg ik: Ga je gang als je mij karikaturaal wilt schetsen, we leven per slot in een vrij land. Bij het uitvergroten kan ik waarschijnlijk uiteindelijk de spot waarderen of in elk geval accepteren. Maar bij het belachelijk maken ligt het gevoeliger, dan raak ik veelal gekwetst. Wanneer je dit bewust doet met de bedoeling mij als persoon en alles waar ik voor sta onderuit te schoppen, dan kan ik onmogelijk relaxed met jou debatteren. Kijk, dat je een ander standpunt hebt is geen probleem, maar waarom kwets je mij bewust? Is het om je eigen mening kracht bij te zetten? Kun je mij op geen andere manier bereiken? Of is het zelfs zo dat je me niet eens wilt bereiken?
Je mag mij jouw opinie vertellen. Jij hebt dat recht. Toch hou er rekening mee dat als je mij diep kwetst, ik weinig in staat ben positief te reageren. Ik sluit me van jou af of schiet in de verdedigingshouding. Daarbij loop ik het risico dwaas te reageren en dingen te zeggen die ik eigenlijk anders bedoel. Want het enige wat ik duidelijk wil maken is: Alsjeblieft kwets mij niet zo! Zou je hierover willen nadenken?
Standpunten verschillen en daarom is veelal debat noodzakelijk. Laten we blijven discuteren, het liefst met wederzijds respect, ondertussen oprecht genietend van het feit dat dit mag in alle vrijheid.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 857

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.