Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Vrijheid

Gelukkig wonen we in een democratisch land waar vrijheid van meningsuiting ons recht is. We mogen openlijk discussies voeren en daarbij onze mening, hoe extreem ook, naar voren brengen. Binnen een welwillend debat blijft de wederzijdse waardigheid intact. Als jij bijvoorbeeld voor mij een venster opent mag ik daar met mijn rug tegenaan blijven staan. Natuurlijk kan ik ook door het venster naar buiten kijken en zien wat jij wilt tonen, dat op me in laten werken en erover nadenken, maar zelfs daarna heb ik nog de vrijheid mijn mening wel of niet bij te stellen.
Wanneer jij hetgeen waar ik voor sta uitvergroot en belachelijk maakt, dan heb ik daar zeker in eerste instantie moeite mee. Toch zeg ik: Ga je gang als je mij karikaturaal wilt schetsen, we leven per slot in een vrij land. Bij het uitvergroten kan ik waarschijnlijk uiteindelijk de spot waarderen of in elk geval accepteren. Maar bij het belachelijk maken ligt het gevoeliger, dan raak ik veelal gekwetst. Wanneer je dit bewust doet met de bedoeling mij als persoon en alles waar ik voor sta onderuit te schoppen, dan kan ik onmogelijk relaxed met jou debatteren. Kijk, dat je een ander standpunt hebt is geen probleem, maar waarom kwets je mij bewust? Is het om je eigen mening kracht bij te zetten? Kun je mij op geen andere manier bereiken? Of is het zelfs zo dat je me niet eens wilt bereiken?
Je mag mij jouw opinie vertellen. Jij hebt dat recht. Toch hou er rekening mee dat als je mij diep kwetst, ik weinig in staat ben positief te reageren. Ik sluit me van jou af of schiet in de verdedigingshouding. Daarbij loop ik het risico dwaas te reageren en dingen te zeggen die ik eigenlijk anders bedoel. Want het enige wat ik duidelijk wil maken is: Alsjeblieft kwets mij niet zo! Zou je hierover willen nadenken?
Standpunten verschillen en daarom is veelal debat noodzakelijk. Laten we blijven discuteren, het liefst met wederzijds respect, ondertussen oprecht genietend van het feit dat dit mag in alle vrijheid.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1071

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Hengelen

Geschreven door Robert Beernink. Geplaatst in Cursiefje.
‘Die stok is van bamboe, niet?’‘Ja, hij was nog van mijn man.’‘Mag ik …?’‘Natuurlijk, meneer. Pas op, de walkant is glad.’‘Wat een prachtige stek. U bent gevangen door de n...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!