Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 669

Vrijheid

Gelukkig wonen we in een democratisch land waar vrijheid van meningsuiting ons recht is. We mogen openlijk discussies voeren en daarbij onze mening, hoe extreem ook, naar voren brengen. Binnen een welwillend debat blijft de wederzijdse waardigheid intact. Als jij bijvoorbeeld voor mij een venster opent mag ik daar met mijn rug tegenaan blijven staan. Natuurlijk kan ik ook door het venster naar buiten kijken en zien wat jij wilt tonen, dat op me in laten werken en erover nadenken, maar zelfs daarna heb ik nog de vrijheid mijn mening wel of niet bij te stellen.
Wanneer jij hetgeen waar ik voor sta uitvergroot en belachelijk maakt, dan heb ik daar zeker in eerste instantie moeite mee. Toch zeg ik: Ga je gang als je mij karikaturaal wilt schetsen, we leven per slot in een vrij land. Bij het uitvergroten kan ik waarschijnlijk uiteindelijk de spot waarderen of in elk geval accepteren. Maar bij het belachelijk maken ligt het gevoeliger, dan raak ik veelal gekwetst. Wanneer je dit bewust doet met de bedoeling mij als persoon en alles waar ik voor sta onderuit te schoppen, dan kan ik onmogelijk relaxed met jou debatteren. Kijk, dat je een ander standpunt hebt is geen probleem, maar waarom kwets je mij bewust? Is het om je eigen mening kracht bij te zetten? Kun je mij op geen andere manier bereiken? Of is het zelfs zo dat je me niet eens wilt bereiken?
Je mag mij jouw opinie vertellen. Jij hebt dat recht. Toch hou er rekening mee dat als je mij diep kwetst, ik weinig in staat ben positief te reageren. Ik sluit me van jou af of schiet in de verdedigingshouding. Daarbij loop ik het risico dwaas te reageren en dingen te zeggen die ik eigenlijk anders bedoel. Want het enige wat ik duidelijk wil maken is: Alsjeblieft kwets mij niet zo! Zou je hierover willen nadenken?
Standpunten verschillen en daarom is veelal debat noodzakelijk. Laten we blijven discuteren, het liefst met wederzijds respect, ondertussen oprecht genietend van het feit dat dit mag in alle vrijheid.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Everdien Sambrink Sanderink
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 1160
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Vrijheid"

Geschreven door Everdien Sambrink Sanderink . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...