Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Vrijheid

Gelukkig wonen we in een democratisch land waar vrijheid van meningsuiting ons recht is. We mogen openlijk discussies voeren en daarbij onze mening, hoe extreem ook, naar voren brengen. Binnen een welwillend debat blijft de wederzijdse waardigheid intact. Als jij bijvoorbeeld voor mij een venster opent mag ik daar met mijn rug tegenaan blijven staan. Natuurlijk kan ik ook door het venster naar buiten kijken en zien wat jij wilt tonen, dat op me in laten werken en erover nadenken, maar zelfs daarna heb ik nog de vrijheid mijn mening wel of niet bij te stellen.
Wanneer jij hetgeen waar ik voor sta uitvergroot en belachelijk maakt, dan heb ik daar zeker in eerste instantie moeite mee. Toch zeg ik: Ga je gang als je mij karikaturaal wilt schetsen, we leven per slot in een vrij land. Bij het uitvergroten kan ik waarschijnlijk uiteindelijk de spot waarderen of in elk geval accepteren. Maar bij het belachelijk maken ligt het gevoeliger, dan raak ik veelal gekwetst. Wanneer je dit bewust doet met de bedoeling mij als persoon en alles waar ik voor sta onderuit te schoppen, dan kan ik onmogelijk relaxed met jou debatteren. Kijk, dat je een ander standpunt hebt is geen probleem, maar waarom kwets je mij bewust? Is het om je eigen mening kracht bij te zetten? Kun je mij op geen andere manier bereiken? Of is het zelfs zo dat je me niet eens wilt bereiken?
Je mag mij jouw opinie vertellen. Jij hebt dat recht. Toch hou er rekening mee dat als je mij diep kwetst, ik weinig in staat ben positief te reageren. Ik sluit me van jou af of schiet in de verdedigingshouding. Daarbij loop ik het risico dwaas te reageren en dingen te zeggen die ik eigenlijk anders bedoel. Want het enige wat ik duidelijk wil maken is: Alsjeblieft kwets mij niet zo! Zou je hierover willen nadenken?
Standpunten verschillen en daarom is veelal debat noodzakelijk. Laten we blijven discuteren, het liefst met wederzijds respect, ondertussen oprecht genietend van het feit dat dit mag in alle vrijheid.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1042
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…