Kaatje Mossel

Voorzetselverwarring

© Kaatje Mossel op 03.09.2022.

Help! Mijn puber kent de voorzetsels niet meer

Iedere pubermoeder zal het herkennen: was naast de wasmand, vaat op de vaatwasser, kussens voor de bank, sokken onder het bed. Kortom: de puber haalt de voorzetsels door elkaar. Op, naast, achter, onder, in: het is ook niet makkelijk. Het probleem van het door elkaar halen van de voorzetsels is dat je een huishouden van Jan Steen krijgt.

De meeste pubers doen het niet eens expres. Hun puberbrein is af en toe behoorlijk in de war, daar kunnen ze niks aan doen. Bovendien is het moeilijk om alles goed te doen als je de vaat wegzet terwijl je twee appjes stuurt en TikToks kijkt. Onze pubers vinden het al knap van zichzelf dat ze de spullen in de buurt van het einddoel leggen en deze niet op hun kamer of elders laten slingeren. Dus wat zeuren we nu? Maar voorzetselverwarring is gruwelijk irritant. Wij moeders proberen af en toe toch iets qua opvoeden want ja, van wie moeten ze het anders leren? Ik heb al verschillende pogingen gedaan om de voorzetselkennis van mijn pubers op te frissen. Dit is wat ik probeerde en wat die poging opleverde:

 • Puber roepen en het stante pede laten corrigeren --> chagrijnige puber maar de was wel in de wasmand.
 • Zelf doen en tegen puber zeggen dat het anders moet --> chagrijnige puber maar een leeg aanrecht en de vaat in de vaatwasser.
 • Laten staan / liggen tot het goed gedaan wordt --> puber merkt niks op maar ik brak mijn nek bijna over de berg was op de overloop.
 • Puber vragen het later te doen --> “Ja-haa-reactie”, inclusief rollende ogen. Met Sint Juttemis is het wel gedaan. Denk ik.
 • Puber dreigen de voorzetsels samen opnieuw te gaan oefenen --> eerste keer een verbaasde blik, de keren daarna “ja-haa-reactie”. Soms wordt het voorwerp naar de daarvoor bestemde plaats verplaatst door de puber en soms niet.
 • Daadwerkelijk een opfriscursus voorzetsels in elkaar zetten met plaatjes en al en die naar de puber appen --> de eerste keer een verbaasde reactie van de puber die binnen twee minuten alsnog chagrijnig was, de keren daarna de “ja-haa-reactie”. De eerste keer werd het zuchtend en steunend gedaan (“Je denkt zeker dat je leuk bent mam”) daarna was het wachten tot Sint-Juttemis dus heb ik het zelf maar weer gedaan.
 • De kleuterjuf vragen of ze nog een ochtendje een plekje heeft in de klas --> denk dat hier niemand echt vrolijk van wordt. De puber niet (want: ongeveer midden in de nacht op en dat op je vrije dag) en de juf al helemaal niet (pubers die voor 12 uur uit bed moeten op een vrije dag zijn gewoon geen aangenaam gezelschap en zeker niet in een klas met vierjarigen).
 • Zelf doen en niks zeggen --> geen reactie van de puber, maar wel snel het beoogde resultaat.

Zoals jullie zien zijn er een heleboel oplossingen te bedenken. De ene keer kun je veel hebben en doe je het snel zelf even, de andere keer heb je al zeven andere zaken voor de puber opgelost, heb je het druk op je werk of je hebt het gewoon warm en ben je er helemaal klaar mee. Jouw modus vergt een specifieke oplossing die per dag anders kan zijn. Het feit dat spullen al in de buurt van het beoogde einddoel komen is best positief, maar het blijft gruwelijk irritant dat de pubers niet even iets meer moeite doen om het juiste voorzetsel te gebruiken.

Raad van Kaat: kies de gulden middenweg! De ene keer komt je puber ermee weg, de andere keer heeft hij vet pech. Door het gebruik van humor en een lach, verpest verkeerd voorzetselgebruik niet altijd je dag!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 213
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jen Minkman en Bibi van Leeuwen: Dwaallicht

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.