Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 688
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

Voorjaar

Tags: Columns
Ieder jaar is het weer hetzelfde: de zon laat zich vaker zien en meteen gaan in de buurt de ramen en deuren weer volop open. Leuk? Ja hoor, best leuk.. de buurman staat in de tuin het vuil van de vorige zomer van zijn tuinsetje af te schrobben... de buurvrouw zoekt de juiste kleedjes voor op tafel er weer bij en net als alle voorgaande jaren, moet dat om welke reden dan ook een bloemetjes-motief hebben.

Aan de andere kant van de straat staat moeders de vrouw de ramen te lappen, terwijl pa zijn zoon weer eens in het gareel probeert te houden. Een puberende vent die denkt dat hij de hele wereld in de zak heeft en kan doen en laten wat hij maar wil. Foutje, want pa laat dat allemaal zomaar niet gebeuren en gaat dan ook regelmatig flink achter uit zijn keel. Dat is dan weer het nadeel van het voorjaar en de zomer: de privacy wordt constant geschonden door de openstaande ramen en loepzuiver is te horen hoe pa zijn onwillige zoon een standje geefft. Gelijk is ook te horen dat die onwillige zoon zich niet laat kisten door zijn vader en met een hoop geschreeuw te kennen geeft aan zijn vader, dat hij heel andere ideeën en gedachten heeft.

Ook de auto’s die door de straat rijden hebben de ramen weer helemaal open. Nou is het ook niet echt uit te houden in een metalen blikje zonder airconditioning, dus begrijp ook wel dat die ramen open moeten en dat er een elleboogje naar buiten wordt gestoken. Het staat natuurlijk hartstikke stoer, maar gelijk hoor je ook iedere noot die door de cd-speler wordt geproduceerd.

In het bushokje schuin aan de overkant staat een groepje jongeren met een inmiddels warm blikje bier en een jointje, te schuilen tegen de warmte en hebben de abri tot hun hangplek gebombardeerd. Niets mis mee, op zich, zij het niet dat het oudere echtpaar dat in datzelfde bushokje op de bus staat te wachten, zich omhult door wietdampen en mee-jellende gastjes, vreselijk staan te ergeren aan de herrrie, stank en jongeren in 'hun' bushokje.

Al met al is het voorjaar een leuke tijd, met her en der wat nadelen, maar toch geniet éénieder er weer van, zij het op hun eigen manier. En juist sommige manieren maken dat het genieten voor een ander alleen maar ergenis oplevert. Die overigens al snel weer vergeten wordt als pa uitgeschreeuwd is tegen zijn puberende zoon, moeders tevreden kijkt naar het bloemetjeskleedje op de tuintafel, de jongeren hun lege bierblikjes in de daarvoor bestemde bak hebben gegooid en de oudjes met een door de jongeren vriendelijk toegeworpen "prettige reis" in de bus stappen, die ook nog eens op tijd was... deze keer...
Dit artikel delen?

René Marcèl

Avatar
Meer van deze schrijver:

Publicatie op .
Hits: 683

geef een waardering voor: "Voorjaar"

Geschreven door René Marcèl . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!