Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Vooraf betalen, a.u.b.!

Ze hebben het meest ondergewaardeerde beroep ter wereld. Dag in, dag uit werken ze in een kleine, meestal niet zo fris (of weer juist té bloemetjesfris) ruikende ruimte. Ze ruimen andermans shit op en maken de hele dag door alles blinkend schoon. Gelukkig maar. Ze zijn nergens vies van en weten van aanpakken. Het wordt hoog tijd dat we ze eens in het (hoogte)zonnetje zetten, want dat verdienen ze wel. De toiletjuffrouwen laten namelijk iedereen een poepie ruiken. Maar nooit te lang, want de bussen bloemetjesspray verwerken elk naar luchtje tot een fris ruikende lentebries.

“Goedemiddag, vijfendertig cent alstublieft, graag vooraf betalen.” Met haar donkerbruin doorrookte stem verwijst de toiletjuffrouw naar het bordje dat op haar keurig gedekte tafel bij de ingang van de dames- en herentoiletten staat. Boven haar hangt een tegeltje met daarop: “Hier betaal je geen belasting, over je ontlasting”. Grappig. Met een soepele armbeweging gooit ze haar volle bos bruine haarextensions over haar schouders. Haar zongebruinde huid kleurt mooi bij haar gekrulde nephaar. Ze is nog niet zo oud. Begin veertig, schat ik. Ze staat haar mannetje. Laat niet over zich lopen. Ze is streng, maar rechtvaardig voor haar gasten. Dat moet ook. Anders maken ze er een (vies) potje van. En dat verdient ze niet.

Wanneer mijn vriendin en ik in de stad zijn, weten we minimaal één keer de weg te vinden naar onze gedreven toiletmeesteres. Voorheen probeerde ik geregeld voorbij haar te sneaken zonder te betalen. Ik had, bot gezegd, schijt aan haar en het bakje met kleingeld. Dat is een enkele keer gelukt. Maar ik begon te beseffen wat ze voor me doet. Tegenwoordig betaal ik dus netjes mijn vijfendertig cent aan de toiletjuffrouw. Vooraf. Daarnaast heeft ook zij te maken met de recessie en de inflatie op de producten die ze nodig heeft om ons een toilet voor te schotelen waar je van de vloer kunt eten (al heb ik dat nog nooit geprobeerd).

Totaal ongegeneerd en routinematig, ondertussen een deuntje fluitend van een bekende Nederlandse volkszanger, maakt ze de potten, urinoirs, vloeren en muren schoon terwijl jij je behoefte staat of zit te doen. Zij zorgt voor een huiselijk gevoel. Een sfeer van: je bent welkom hier en ik zorg ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Ik zal haar nooit meer stank voor dank geven. Misschien wel nog eens een nieuw tegeltje voor aan de muur, met daarop: “Beste toiletjuffrouw, hoe harder ik stink, hoe meer ik van je hou”.

© Pascal Cuijpers

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1348
(Gemiddelde waardering 4.8 met 6 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster