Han Maas

Voor eigen EO en glorie

© Han Maas op 04.09.2022.

Voor of achter het hek? Het hangt ervan af aan welke kant je staat, of liever gezegd zit. In 1975 werd de eerste EO-Jongerendag in de Martinihal in Groningen gehouden. Hekken? Nee, christelijke jongeren konden gaan en staan waar ze wilden. Uit vrije wil sloten ze zich bij elkaar aan om te zingen over Hem die hun liefhad. Oom Andries hield wel een christelijk oogje in het zeil, want jongens en meisjes samen... Zo was dat toen, zeker onder christenen. Zoveel jaar later reist de EO weer naar Groningen, met iets oudere jongeren. Voor een hek een tafel met gasten. Als gasten in deze setting niet naar de studio kunnen komen, komen de evangelisten wel naar Ter Apel. Vervelend is dan wel dat enkele ongenode gasten achter het hek kijken naar iets wat zij niet begrijpen. In live-uitzendingen kun je helaas niet knippen. Dat hoefde Willem-Alexander ook niet, want je kunt moeilijk een asielzoekerscentrum openen – stel dat je dat zou willen – door met een schaar in een hek te knippen.

Een zangeres uit de Jordaan in Amsterdam kwam ook nog even langs in Ter Apel, met wat ingezamelde goederen. Samen met opgetrommelde vrienden is ze een bevriende supermarkt langs geweest. Een Jumbopakket aan goederen was het resultaat. Fijn om te weten dat naast de christenen van de EO er ook nog andere mensen zijn die zich naar vermogen om de medemens bekommeren. Maar juist dat vermogen komt nu onder druk te staan, zullen we op de derde dinsdag in september horen. Uitkeringen gaan omhoog, inkomstenbelasting omlaag, maar vermogen wordt zwaarder belast. En bedrijven gaan meer belasting betalen. Een oude vraag: wie betaalt uiteindelijk de prijs? – de hekken van de voedselbank staan nu al wijd open en je huis verwarmen wordt onbetaalbaar.

Consuminderen is een werkwoord dat gepredikt wordt door de elite met het vette der aarde. Het jongetje Schimmelpenninck, dat alles heeft uitgevonden en verbeterd zonder levenservaring, wil vermogen meer belasten in plaats van arbeid. Hierdoor zal de bekende ‘Jan’ klem komen te zitten. Jarenlang gezwoegd voor zijn hypotheek, over iedere gulden en euro netjes belasting betaald. Belasting over zijn geringe opgebouwde vermogen – en niet door geboorte verkregen – is dus dubbel. Nu met pensioen. Zijn spaargeld ligt uitgebuikt te rusten op de bank. Al jaren. Een nieuw bankstel, dat kan nog wel.

Jan telt zijn stappen, iedere dag, want dat moet. Voor het hek van de nieuwbouwwijk in aanbouw staat hij stil. Links de sociale huurwoningen waar anderen voor in aanmerking komen en rechts de vrije sector. Onbetaalbaar. Dan maar blijven wonen in zijn oude en te grote tochtige huis met bakstenen als bewegingsloos vermogen. Morgen moet Jan zoals iedereen naar de Grand Prix van Zandvoort. Maar met bakstenen kun je de toegangsgrandprix niet betalen. Jaren geleden zag Jan Jantje Lammers daar al racen, toen je nog fatsoenlijk door het hek kon glippen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 248
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Hilda Spruit: Geestverwanten

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.