Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Voetstuk

Wie standbeelden omver trekt is tevens boekverbrander: hij wil de geschiedenis aanpassen aan het hippe gedachtegoed. Was het voorstelbaar dat na jaren van bloedige onderdrukking het enorme beeld van de Irakese dictator Saddam Hoessein het moest ontgelden? Natuurlijk! De beelden uit Bagdad zijn iconisch. Inmiddels weten we dat het een geregisseerde actie van de Amerikanen was. Zij begrepen als geen ander de impact van visuele media. Dat was in 2003. Vandaag aan de dag is de discussie over persoonsverheerlijking in koper of steen een trend. Een aantal historische nationale helden blijkt achteraf flinke duistere kanten te hebben gehad: zeerovers, slavenhandelaren, koloniale onderdrukkers, massamoordenaars. Dat maakt hun plek in de geschiedenis echter niet minder prominent. Het is belangrijk te weten wie hebben bijgedragen aan de vorming van land en cultuur. Mits het beeld volledig wordt geschetst. Hoe? Verbind historie met moderniteit! Wat is de eerste reflex van de gemiddelde toerist bij een monument? Een foto schieten met zijn mobiel. Hoe simpel is het voor zo’n multimedia apparaat om even de volledige en valide historische context erbij te zoeken? Wie is het, wat heeft hij gedaan en misdaan en zo zag hij er uit. Dat is ook respectvol naar de talloze slachtoffers! Dus: vooral staan laten. Een standbeeld uit het straatbeeld halen is iets anders dan een onscherpe foto in de galerij deleten. Geschiedenisboeken verdienen een scherp font. Dit vereist dat historische gebeurtenissen objectief worden onderzocht, op hun intrinsieke waarde geschat en erkend. De beeldenstormer is een sukkel op een sokkel.

16 september 2017 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 424
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.