Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vloeken in de Kamer - je broek zakt ervan af

Publicatie: 04.12.2021 | Han Maas

‘Oh godver! Jeetje sorry, mijn koffie. Dat is niet handig,’ zegt Rutte als hij zijn koffie omgooit tijdens het coronadebat. Hij probeert lachend, tevergeefs de troep op te ruimen.

Directeur Kees van Dijk van de Bond tegen het Vloeken vindt schelden in de Kamer ongepast. Ja, schelden is lelijk, net als de hele tijd vloeken. Maar vloeken hoeft geen schelden te zijn, meneer Van Dijk. Je kunt het wel combineren, zoals destijds die andere vrije jongen uit Den Haag: Tedje van Es, van De Tegenpartij: ‘Godverdegodver, krijg nou de vinkentering.’ Maar Rutte schold niet. Dat is de eerste verwarrende fout die Van Dijk maakt. De tweede is: ‘Het derde gebod geeft aan dat we de naam van God niet mogen bespotten of op een andere manier misbruiken,’ aldus Van Dijk van de Bond met een christelijke achtergrond – dat vermoeden had ik al. Hij refereert aan een tweedelig boek dat door mensen is geschreven en waarin een clou niet is te vinden. Je moet er maar in geloven. Of niet natuurlijk, want iedereen kan zijn eigen god verzinnen. Misschien bedoelde Rutte wel met ‘godver’ een heel andere god. Een beetje ijdel om aan te nemen dat het nu juist die van jezelf is. En de naam van jouw god mag je toch niet ijdel gebruiken, meneer Van Dijk?

Er zijn ergere dingen, meneer Van Dijk. Een Kamerlid dat een collega-Kamerlid met een tribunaal dreigt bijvoorbeeld. En nóg erger: de man die ik gisteravond radeloos op een ic zag liggen. Hij moest afscheid nemen van zijn familie omdat hij kunstmatig in slaap werd gebracht, niet wetende of hij nog wakker zou worden. Waarom? Vanwege een of ander virus waar ook zijn onbarmhartige god niets aan doet – als hij tenminste in een god gelooft. Zij familie is radeloos en zoekt naar een clou en hoopt op en bidt misschien voor een goed plot.

Voor een goed plot zorgde demissionair minister Van Engelshoven onlangs. Zij bood haar excuses aan. Aan wie nu weer? Aan mensen die van de ‘m’ in hun paspoort een ‘v’ wilden laten maken en andersom (of helemaal niets) een aantal jaren geleden, maar daar volgens een verouderde, strenge wet eerst een operatie voor moesten ondergaan. Belachelijk, alsof ze in Oost-Duitsland woonden. En dat om een letter in een paspoort. Als schadevergoeding krijgen ze vijfduizend euro.

Dus ga ik naar het stadsdeelkantoor, waar ze mijn verzoek toen hebben afgewezen. Eerst weten ze geen raad met me, gekleed in een jurk en met een baard – sommigen winnen het Songfestival ermee. Of ik inmiddels geopereerd ben, wordt er gevraagd. ‘Dat mag u niet vragen,’ zeg ik. ‘Ik kom mijn vijfduizend euro halen.’ Maar dat gaat zomaar niet. Ik moet toch mijn broek laten zakken. Ontdaan van alles gooi ik mijn koffie om: ‘Godver.’ Maar gescholden heb ik niet.   

WAARDERING

HITS:

284

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
14.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
leest lekker weg. Top.!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Toch wel vriendelijk dat ze je een koffie hadden aangeboden...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Hilarisch! Ik ben het ook met je eens dat tegenwoordig overal wel een punt van gemaakt wordt. Dus laten we onszelf niet zo serieus nemen en de humor er een beetje inhouden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Han, wat gooi je weer heerlijk veel er tegenaan in een enkele ademzucht!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.