Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

546 Hits

Publicatie op:
Vliegen

Ja ik weet het! Vliegen, zeker bij geringere afstanden kan écht niet meer. Wie de opwarming van de aarde een beetje serieus neemt mijdt het vliegtuig. Vliegvakanties? Uit den boze! Immers je kunt milieuneutraal op de fiets stappen en de mooiste plekken in je eigen land ontdekken. Ontdekken ja. Je bent echt nog niet overal geweest en ons mooie land barst van de mooie plekken, maar die zie je pas op wandel- of fietssnelheid.

Gelukkig heb je tegenwoordig je geweten niet meer nodig om je te laten afzien van een vliegreis. De prijsvechtende luchtvaartmaatschappijen doen er echt alles aan om het vliegen onaantrekkelijk te maken. Dat doen zij met een uiterst geraffineerd verdienmodel. Het ticket kost een habbekrats. Zó weinig dat het je milieugeweten uit koers ramt. Blozend en in de hoop dat er geen bekenden zijn die je zien, vertrek je naar het vliegveld waar de prijsvechters vertrekken. Dat ligt altijd ver weg van waar je woont en ze vliegen op luchthavens die ver weg zijn van waar je naartoe wilt. Het bizar goedkope ticket wordt dus al veel duurder door luchthaventransfers. Dan ga je inchecken. Wij waren ruim twee uur voor vertrek op het vliegveld dus alle tijd om rustig in te checken. Fout. Dat hadden we online moeten doen, maar het meisje aan de balie wil met liefde een instapkaart voor ons printen voor € 55 per persoon. Onze duurste printjes ooit. “U wilt naast uw vrouw zitten in het vliegtuig?”, vraagt ze. Het lijkt me een wat overbodige vraag, maar ik antwoord bevestigend. “Dat kost € 8,- per persoon. “Uw koffer is te groot”, vervolgt het meisje. Ik kijk naar ons in Madurodam aangeschafte exemplaar waar je je leesbril voor moet opzetten om hem niet uit het oog te verliezen. Het meisje wijst op een rekje waar je je koffer in kunt meten. De maten van gratis in de cabine mee te nemen bagage komen aardig overeen met mijn toilettas dus onze veel te grote koffer moet tegen betaling van € 25 het ruim in. Dat mijn vrouw en ik samen dat minuscule koffertje delen is geen argument voor het meisje. “Oh”, gaat het meisje verder, “Ik zie dat uw voornaam op het ticket is niet helemaal gelijk is aan die op uw paspoort. Dat mag niet. U moet dat even laten veranderen aan de servicebalie”. Blij dat wij op tijd aanwezig waren, schuiven wij achteraan in de rij bij de servicebalie. Als we eindelijk aan de beurt zijn verandert de uiterst klantvriendelijke servicebaliemedewerkster enkele letters. Net voor ik haar wil bedanken zegt ze: “Dat is dan € 160,-“. Ik geloof mijn oren niet. We hebben al 2 x € 55, 2 x € 8 en 1 x € 25 bovenop de ticketprijs betaald. “Is een nieuw ticket niet goedkoper?”, vragen wij verslagen. Dat blijkt het geval maar, zo zegt de medewerkster: “Het vliegtuig zit vol, dus dan moet iemand van u morgen vliegen”. “Maar…”, proberen wij nog, “de plaats van ons huidige ticket blijft toch vrij?” “Ja, mevrouw, meneer, zo werkt dat natuurlijk niet”. Murw geslagen door ons dom pragmatisme betalen we en gaan toch maar boarden. We besluiten tijdens de vlucht geen spullen, drankjes en hapjes te kopen en zelfs de verleiding van de aangeboden krasloten weten wij met verve te weerstaan.

Als we op de terugweg keurig op tijd online inchecken blijkt dat het algoritme onder de programmatuur je zorgvuldig uit elkaar plaatst en weer mogen we extra betalen om gewoon gezellig samen te reizen. Maar we blijven positief want we zijn voor altijd  genezen van en immuun voor het vliegvirus!

 

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vliegen"