Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

'Vier Russen' - invasie in Oekraïne

‘Papa, wat betekent invasie?’

‘Dat was op 10 mei 1940, een hele tijd geleden. De Duitsers bezetten toen ons land.

Maar waarom vraag je dat? Je kijkt zo ernstig.’

‘Is dat hetzelfde als met de Russen? Komen er nog meer Russen?’

‘Meer Russen…? Hoe kom je daar nou bij?’

‘Dat zei de man van het Journaal vandaag. Dat veel mensen ziek zijn geworden door de Russen. Het zijn er nu nog maar vier…’

‘Er wonen wel meer Russen in Nederland hoor. Maar ze maken je echt niet ziek.’

‘Wel waar!’

‘Ik begrijp je niet. Wat zei die man van het Journaal dan precies?’

‘Hij zei: “Veel mensen hebben nu de griep, want er is een ware invasie van vier Russen.”’

 

Zes jaar geleden schreef ik dit korte stukje met een woordgrap erin. De humor kun je betwisten, dat is persoonlijk. Maar we wisten toen nog niet wat ons boven het hoofd hing, wat ons leven vier jaar daarna zou gaan beheersen. Voor de een griep, voor de ander een pandemie met afscheid van een bepaalde vrijheid én van veel mensen. Vaak ouderen, ook wel dor hout genoemd. Soms kon er zelfs geen afscheid worden genomen van ouderen in een verpleegtehuis. Geen aanraking, hooguit een zwaaiende hand achter glas. Applaus voor de zorg, ‘samen’, ‘verbinden’ werd vuurwerk gooien naar hulpverleners, en ander grensoverschrijdend gedrag.

Voor- en tegenstanders van vaccinatie en de coronapas passeren elkaar niet netjes met ‘gaat u maar voor hoor’, maar botsen. Van wie moet je het nu nog hebben? “Clowns tot the left of me, jokers to the right. Here I am, stuck in the middle with you (Stealers Wheel).”

De machtsstrijd om het Torentje won Rutte. Kaag beheert het geld, geeft grif aan klimaatdoordrammer Jetten, die het spendeert aan het kappen van bossen. Omgewaaide bomen zijn een meevaller. Maar niet voor de burger. ‘Nederland moet weer naast elkaar gaan staan’, volgens Rutte – val niet in de kloof tussen arm en rijk. Geld voor compensatie van de hoge gasprijs is er opeens niet. Jammer dat we op 16 maart slechts gemeenteraadsverkiezingen krijgen. Maar langer dan drie jaar hoeven we echt niet te wachten. Dat is een zekerheid en een geruststelling.

Meer dan vier Nederlandse mannen vallen vrouwen lastig. Meer dan vier Russen vallen Oekraïne binnen. Macht is zwakte van een eenling. Gedeelde macht is kracht. Verschillen zullen blijven. Gelijkheid nog meer.

Het virus is op zijn retour. Nu nog de Russen.

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.