Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Vervelendigheid staat voor de deur

Hij is één van de grootste irritaties in het leven. Hij jaagt de schrik in de benen, omdat hij altijd van zich laat horen als je er niet op bedacht bent, net de trap afloopt, op het toilet zit of in je gemakkelijke huiskleding rondloopt waar de kat zo vaak zijn nagels in heeft gezet.

Het is een akelig doordringend geluid en sommige mensen hebben de onhebbelijkheid hem in hun ongeduld een paar keer te laten overgaan, soms vergezeld met een paar fikse dreunen op de deur of felle tikken op het raampje ernaast. De postbode en pakketbezorger heeft daar zo’n handje van. Als jij niets hebt besteld waarom staat hij dan bij jou aan te bellen? Het is maar een vraag.

Negen van de tien keren is het gewoon gezeur aan de deur. Mensen die iets willen aansmeren of met doorzichtige smoesjes proberen om bij jou in huis te komen. Joost mag weten met welk doel. Sommigen zetten domweg hun voet tussen de deur, zodat je wel naar hen MOET luisteren. Anderen hebben jou toevallig net uitgezocht om hun verveling bij te verdrijven en willen “praten”. Laten we eerlijk zijn, zelden is het iets positiefs of gezelligs.

Iedereen wil iets van je, is het niet per email, telefoon of post, dan wel via de meest ingrijpende privacygevoelige weg: aan de deur. Jij wordt natuurlijk wel geacht die deur on-mid-del-lijk te openen, zelfs al komt het jou helemaal niet uit!

Het schoot me jaren geleden in de zin: “Vervelendigheid staat voor de deur, nou ik doe niet open heur!” Asociaal? Welnee, verstandig. Zolang je geen afspraak met iemand hebt, ben je aan niemand iets verplicht. Tenslotte zullen deze mensen er geen traan om laten als jij een hartverlamming krijgt van opgekropte deurbelfrustraties.

(©Inspiratiewater / 11-03-2019)

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edith E
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 463
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Vervelendigheid staat voor de deur"

Geschreven door Edith E . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!