Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Verspilling voor gevorderden

| Dieter Ohler

Elke avond om acht uur begon de opkuis.

De Carrefour sluit om acht uur, maar dan ben je nog niet thuis.

Dan vertrek je zelfs nog niet.

Er zijn trouwens altijd nog mensen die vinden dat de winkel tot vijf na acht moet openblijven omdat ze anders geen confituur hebben.

Om acht uur ’s morgens gaat dat spel open, en nog komen ze lastig doen omdat je eindelijk wil opkuisen, zelf de tram op wil, naar huis wil, zelf nog iets eten, en nog iets wil doen.

Twaalf uur tijd om hun confituur te komen halen, en als je zegt dat de winkel gaat sluiten, is het kot te klein.

Je helpt hen met de glimlach.

De winkel sluit later.

Je mist uw tram, de volgende komt een uur later. Je bent niet om negen uur dertig thuis, maar om tien uur dertig. Je moet nog eten. Gelukkig hebben die klanten nog hun confituur.

Maar bon; sluitingstijd. Dat betekent: nog niet naar huis gaan.

Opkuisen.

Kassa’s proper maken met nat, vloer dweilen, sigarettenpeuken oprapen, rekken weer ordenen, het brood uit de bakken halen.

Carrefour bakt zelf brood.

Ook.

Carrefour bakt zelf òòk brood, want daarnaast zijn er nog eens twee bakkers die brood leveren aan Carrefour.

Drie bakkers voor een winkel die geen bakkerij is.

Ze zouden maar eens brood tekort moeten hebben.

Geen vragen bij stellen.

Telkens ik het brood en de koeken in de bakken stak, probeerde ik die absurditeit naast mij neer te leggen.

Als je aan de kassa zit, moet je dan ook nog eens wéten welke koek van welke bakker is.

Je moet dat maar zien.

“De ene is meer gesuikerd” – zo wordt een kassier opgeleid.

Dikken bal.

Veel meer opleiding krijg je trouwens niet.

Vogel het zelf maar uit.

Soit, op het einde van de dag moet alles wat niet verkocht is, weg.

Gewoon de vuilbak in.

Geen vragen stellen.

Je oppert dat men misschien eens twee weken kan bijhouden hoeveel er van wat verkocht wordt en zich daarop baseren om gericht te bestellen en te bakken, en trouwens; op = op.

Men haalt de schouders op.

Er gebeurt niets.

Er gebeurt nooit iets.

’s Avonds gooi je weer vijfendertig broden weg.

Binnen de kortste keren zit de container vol brood.

Afval.

Het vriest stenen kloten.

Vijfendertig net gebakken broden heb je weggegooid.

Uiteraard kan niemand daar iets mee doen.

Uiteraard heeft niemand honger.

Iedereen in Antwerpen heeft eten.

Elke avond stap je van de tram aan het Stuivenbergplein en zou je zo tien broden kunnen uitdelen.

Toch gooi je weer alles weg.

Je bent Jezus niet,

Uw voorstel gaat de vuilbak in: “Waar moei je je mee? Je bent hier als kassier en niet om ons te zeggen hoe wij ons werk moeten doen.” krijg je te horen.


Uw contract loopt af.

Het wordt niet verlengd.

Je wordt er niet ongelukkig van.

De hele wereld heeft toch eten.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 129

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: Verspilling voor gevorderdenGuido Aerts 17-02-2020 16:09
Al eens een bananenschil geprobeerd voor de deur van de uitbater?
Antwoorden
# RE: Verspilling voor gevorderdenDieter Ohler 17-02-2020 19:51
Ik heb daar alles geprobeerd. Uiteindelijk tot het besef gekomen dat kassier ook niets voor mij was - al kon ik wel goed klanten entertainen. Daar ben ik de beste in. De directie entertainen was wat minder. Ik mocht daar niets. ;)
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Mosselen

Geschreven door willem van der klooster. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
  Mosselen. Altijd een traktatie. Liefst met alleen een bosje peterselie onder in de pan. Vrienden uitnodigen, flesje witte wijn op tafel in de koelemmer. Vandaag ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!