Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Verkiezings campagnes uitgekleed!

25-03-2018 14.16

Verkiezings campagnes uitgekleed!

Wat zit er achter het spektakel en de show van verkiezingscampagnes?
Over het Circus, en de illusie van De Poppenkast


Het hele circus met het daarbij horende spektakel & strijd voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn Alweer 4 dagen het land uit. Het volk heeft zijn stem uit gebracht, en de rust is wedergekeerd. Een half opgetrokken wenkbrauw toont mijn Verbazing als blijkt dat De poppenkast van deʼcampagnevoerdersʼ buiten de politieke agenda door gaan.

Het ʼstilleʼ thema, of de drijvende kracht, van de verkiezingscampagneʼs, is heel kort, het publiek/volk voor de stemmingen zodanig te beïnvloeden doormiddel van ‘overtuigingskrachtʼ ,mar eigenlijk vooral door misleiding, manipulatie, smad/laster en commerciële sales tactieken toe te passen.
Nog zonder alle versiering, toeters en bellen die het allemal wat mooier moeten maken, is dat de basis.
Zoveel mogelijk stemmen zien te krijgen voor de verkiezingen. Een gewonnen stem is goud waard, wellicht hecht de partij tijdens de verkiezingen zelfs wel meer waarde aan het winnen van een stem dan aan de burger zelf.
Alle stemmen winnen. Dat is het enige oprechte basisdoel van de verkiezingscampagne
.
Om dat doel te bereiken zullen de campagnevoerders dus werkelijk Alles uit de welbekende Poppenkast halen om uw stem te winnen.
Ze maken er zeker een mega grote indrukwekkende show van. Opvallend, beeldschoon en populair, zodat het een onuitwisbare indruk maakt en het hoogst bereikbare raakvlak heeft zodat het bijna iedereen kan Aanspreken. Ondertussen zoveel mogelijk de concurrenten ondermijnen en in diskrediet zien te brengen, bijvoorbeeld Als ze in opspraak zijn door geruchten van misdaad, begeerte of omkoping, passend bij hun karakter.
Het empathische vermogen wordt gemakshalve gewoon even een tijdje in de ijskast gezet.

In de verkiezingsstrijd maakt het empathische vermogen plaats voor zijn tijdelijke vervanger, egocentrisme, ofwel egocentrisch vermogen.
Dit egocentrische vermogen geeft de campagnevoerders zoveel fantastische eigenschappen om gewetenloos mensen te verleiden/misleiden/beïnvloeden tot het stemmen.

Hieronder zijn een paar van die succes eigenschappen beschreven:

- Ontkenning: Het onbewust, soms bewust, voor de gek houden van (jezelf en) anderen. Dit doen door simpelweg te ontkennen dat iets is zoals het is.

- Dissociatie: De ontkoppeling van de feitelijke ervaring en de herinnering daaraan. Eigenlijk dus de waarheid verdraaien, uit veiligheid voor de mogelijk vernietigende werking van de herinnering zelf.

- Projectie: Pogen bepaalde gedragingen of eigenschappen van jezelf op iemand anders af te schuiven. Hierdoor zou de negatieve focus dus op een ander kunnen komen te liggen.

- Rationalisering: Een pijnlijke ervaring voorzien van rationele beredenering, om het effect minder intens te maken. “Iedereen overlijdt uiteindelijk”.

- Reactievorming: Wanneer je zowel positieve als negatieve gevoelens ergens over hebt, worden de positieve gevoelens extra benadrukt, waardoor de negatieve minder ruimte krijgen.


Ik heb nu tot zover mijn visie en mening over wat mijn grootste knelpunt is wat betreft verkiezingscampagneʼs of andere soortgelijke situaties.
Het feit dat deze methodeʼs en beweegredenen als basis gelden om het uiteindelijke doel te behalen, is betreurend.
Wat het nog erger maakt is de illusie die met de poppenkast gewekt wordt. Totale tegenstelling, zeg maar gerust de wereld op zijn kop.
Minstens zo zorgwekkend is de grote groep van het volk dat er massaal in blijft geloven. De act van de poppenkast met Alle ‘belangrijkeʼ ministers, politieke debatten, deftige woorden, oftewel de hele show!

Wat krijgt de meest trouwe stemmer?

De burger die werkelijk gelooft in de onbaatzuchtige campagnevoerder. De burger die alle mooie woorden en beloftes in zich op neemt en daar hoop uit put en er natuurlijk zonder twijfel van uit gaat dat er Alles aan wordt gedaan om het ook zo te laten lopen?

Deze trouwe stemmer krijgt waarschijnlijk de meeste teleurstelling te verduren. Ach ja, zodra de stemmen binnen zijn, is de verkiezingscampagne ook Afgerond. De strijdbijlen worden in de kast gelegd, en het hele circus gaat tot de volgende verkiezingen zijn ding doen, met zijn allen. Ach en al die beloftes.... We zijn hier nu toch met ons allen? We zullen er met ons allen dus uit moeten komen. Helaas kunnen we onze beloftes dus eigenlijk niet helemaal nakomen.. Maar gelukkig zijn we hier met ons allen zodat we genoeg handen hebben om boven elkaars hoofd te kunnen houden.. Fijn!

Geschreven door S. de Boer
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 273
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster