Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Verkiezings campagnes uitgekleed!

25-03-2018 14.16

Verkiezings campagnes uitgekleed!

Wat zit er achter het spektakel en de show van verkiezingscampagnes?
Over het Circus, en de illusie van De Poppenkast


Het hele circus met het daarbij horende spektakel & strijd voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn Alweer 4 dagen het land uit. Het volk heeft zijn stem uit gebracht, en de rust is wedergekeerd. Een half opgetrokken wenkbrauw toont mijn Verbazing als blijkt dat De poppenkast van deʼcampagnevoerdersʼ buiten de politieke agenda door gaan.

Het ʼstilleʼ thema, of de drijvende kracht, van de verkiezingscampagneʼs, is heel kort, het publiek/volk voor de stemmingen zodanig te beïnvloeden doormiddel van ‘overtuigingskrachtʼ ,mar eigenlijk vooral door misleiding, manipulatie, smad/laster en commerciële sales tactieken toe te passen.
Nog zonder alle versiering, toeters en bellen die het allemal wat mooier moeten maken, is dat de basis.
Zoveel mogelijk stemmen zien te krijgen voor de verkiezingen. Een gewonnen stem is goud waard, wellicht hecht de partij tijdens de verkiezingen zelfs wel meer waarde aan het winnen van een stem dan aan de burger zelf.
Alle stemmen winnen. Dat is het enige oprechte basisdoel van de verkiezingscampagne
.
Om dat doel te bereiken zullen de campagnevoerders dus werkelijk Alles uit de welbekende Poppenkast halen om uw stem te winnen.
Ze maken er zeker een mega grote indrukwekkende show van. Opvallend, beeldschoon en populair, zodat het een onuitwisbare indruk maakt en het hoogst bereikbare raakvlak heeft zodat het bijna iedereen kan Aanspreken. Ondertussen zoveel mogelijk de concurrenten ondermijnen en in diskrediet zien te brengen, bijvoorbeeld Als ze in opspraak zijn door geruchten van misdaad, begeerte of omkoping, passend bij hun karakter.
Het empathische vermogen wordt gemakshalve gewoon even een tijdje in de ijskast gezet.

In de verkiezingsstrijd maakt het empathische vermogen plaats voor zijn tijdelijke vervanger, egocentrisme, ofwel egocentrisch vermogen.
Dit egocentrische vermogen geeft de campagnevoerders zoveel fantastische eigenschappen om gewetenloos mensen te verleiden/misleiden/beïnvloeden tot het stemmen.

Hieronder zijn een paar van die succes eigenschappen beschreven:

- Ontkenning: Het onbewust, soms bewust, voor de gek houden van (jezelf en) anderen. Dit doen door simpelweg te ontkennen dat iets is zoals het is.

- Dissociatie: De ontkoppeling van de feitelijke ervaring en de herinnering daaraan. Eigenlijk dus de waarheid verdraaien, uit veiligheid voor de mogelijk vernietigende werking van de herinnering zelf.

- Projectie: Pogen bepaalde gedragingen of eigenschappen van jezelf op iemand anders af te schuiven. Hierdoor zou de negatieve focus dus op een ander kunnen komen te liggen.

- Rationalisering: Een pijnlijke ervaring voorzien van rationele beredenering, om het effect minder intens te maken. “Iedereen overlijdt uiteindelijk”.

- Reactievorming: Wanneer je zowel positieve als negatieve gevoelens ergens over hebt, worden de positieve gevoelens extra benadrukt, waardoor de negatieve minder ruimte krijgen.


Ik heb nu tot zover mijn visie en mening over wat mijn grootste knelpunt is wat betreft verkiezingscampagneʼs of andere soortgelijke situaties.
Het feit dat deze methodeʼs en beweegredenen als basis gelden om het uiteindelijke doel te behalen, is betreurend.
Wat het nog erger maakt is de illusie die met de poppenkast gewekt wordt. Totale tegenstelling, zeg maar gerust de wereld op zijn kop.
Minstens zo zorgwekkend is de grote groep van het volk dat er massaal in blijft geloven. De act van de poppenkast met Alle ‘belangrijkeʼ ministers, politieke debatten, deftige woorden, oftewel de hele show!

Wat krijgt de meest trouwe stemmer?

De burger die werkelijk gelooft in de onbaatzuchtige campagnevoerder. De burger die alle mooie woorden en beloftes in zich op neemt en daar hoop uit put en er natuurlijk zonder twijfel van uit gaat dat er Alles aan wordt gedaan om het ook zo te laten lopen?

Deze trouwe stemmer krijgt waarschijnlijk de meeste teleurstelling te verduren. Ach ja, zodra de stemmen binnen zijn, is de verkiezingscampagne ook Afgerond. De strijdbijlen worden in de kast gelegd, en het hele circus gaat tot de volgende verkiezingen zijn ding doen, met zijn allen. Ach en al die beloftes.... We zijn hier nu toch met ons allen? We zullen er met ons allen dus uit moeten komen. Helaas kunnen we onze beloftes dus eigenlijk niet helemaal nakomen.. Maar gelukkig zijn we hier met ons allen zodat we genoeg handen hebben om boven elkaars hoofd te kunnen houden.. Fijn!

Geschreven door S. de Boer
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 336
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…