Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 670

Vergevingsgezind

Ze heeft ondanks de middelbare leeftijd de prille lenteblos nog over zich. Onze minister van verkeersveiligheid Cora van Nieuwenhuizen. Haar affiniteit met natuur houdt daar overigens wel zo ongeveer meteen bij op: bij die lenteblos dus.

Ze is nieuw, wil zich profileren en geeft nu alvast een boodschap af, over hoe ze later wil worden herdacht. Haar hoogste ambitie is het verkeersveiliger maken van Nederland. Niets mis mee natuurlijk. Niemand wil die politieagent te woord staan, die aan de deur komt vertellen wat je niet wilt horen.

De grote vraag is natuurlijk, hòe je die veiligheid vergroot?

Minder verkeer, langzamer rijden, vertraging meer in het algemeen. Strengere leeftijdskeuring of hogere exameneisen. Of pak ‘m beet: niet meer bellen, drinken en snuiven. Er is een hoos aan maatregelen bedacht en nog te bedenken die betrekking hebben op de aanpak van het schuldige gedrag van de verkeersdeelnemer.

Maar onze minister gaat het anders doen.

Ze pakt de bomen aan! Weg met die stammen die voor dood en verderf zorgen. En aangezien je van tevoren niet kunt weten, welke boom een dergelijke misdaad beraamt kun je er misschien maar beter niet te weinig omhakken. Desnoods de AIVD inschakelen voor het achterhalen van geheime boom-complotten die uit zijn op vernietiging van de Nederlandse verkeersdeelnemer.

Waar de minister naar toe wil, zijn ‘vergevingsgezinde  bermen’.

Je vraagt je meteen af: wie is toch die ambtenaar die idiote plannen van zo’n zacht etiket weet te voorzien?

‘Vergevingsgezind’ ligt natuurlijk wel gemakkelijk in de mond van een kabinet met deelname van het CDA: de katholieke aflaathandel zit nog steeds in de genen. Alles en dan vooral vergeving is er te koop. Zelfs voor VVD ministers als het in hun straatje past.

Vergevingsgezinde bermen. Je jaagt met 200 kilometer over de autosnelweg, haalt rechts in, kleeft nog een tijdje bumper, maar dan als je over de kop rolt…… sluit de berm je liefdevol in de armen. Je had het vast allemaal niet zo bedoeld. Je mag het nog een keer proberen.

De boom groeit in Nederland zo langzamerhand uit tot nationale zondebok. In elke tuin, wijk, park en nu dus ook straat ligt de motorzaag op de loer. Drogredenen zijn er genoeg te bedenken.

Zou nu eindelijk eens een minister begrijpen, dat als je wegen breder en overzichtelijker maakt, er alleen maar harder gereden wordt!

Dat als je N-wegen beter asfalteert en hindervrij maakt, dit alleen maar meer uitnodigt tot het afhandelen van de laatste app-jes.

Dat als je nergens meer voor hoeft op te letten, je ook al gauw niet meer oplet!

Ik ruil de lenteblos van de minister graag in voor het volgroeide  groen van een bladerdak langs de weg, voor het genot van het schaduwrijke silhouet van de stam en schakel de versnelling met liefde een tandje terug.

 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© ben dekkers
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 664
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Vergevingsgezind"

Geschreven door ben dekkers . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!