Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

299 Hits

Publicatie op:
VEGETARISCH KOKKERELLEN

Op de tv kijk ik naar een programma over vegetarisch koken. Voor mij belangwekkend omdat ik geen vlees eet. Niet uit principiële overwegingen maar gewoon omdat ik het niet lust. De man die het presenteert is doende met een paar onbespoten rietstengels en vertelt onderhand op zijn gemak dat je in de tuin wel eens rietsoorten tegenkomt die je anders nooit ziet. ‘Je kunt uren naar het groeiproces kijken,’ zegt hij enthousiast.

Hij bezit de kromme rug van iemand die louter uit meditatieve overwegingen zich wekelijks laat beranselen met een tweezijdig rol prikkeldraad. De man lijkt mij zo’n man die dagelijks met een bakfiets de deuren langsgaat met een berg namaak rookworsten. En dat je dan gratis zo’n rookworst mag proeven. Jouw oprispingen na een hap ziet hij aan voor instemming en als dank krijg je een fotoboek van gelaagd ongeblust toitetpapier met tekeningen van al zijn andere "topproducten".
Het is ook zo’n man die je fietsend in de Italiaanse binnenlanden aantreft op zoek naar de ingegroeide teennagels van een pijnappelboom en naar beschimmelde ,door de zon verbrande, dadels. Als Jehovagetuige zou hij het ook heel goed doen trouwens.

Maar zonder gekheid. Op vegetarisch koken rust nog steeds een taboe. Geen mens die begrijpt dat je liever de voorkeur geeft aan gestampte brandnetel op bassis van doorregende zonnebloemstengels dan je met volle overgave te storten op een halfdoorbakken biefstuk van een volwassen reebok. Mensen vragen mij wel eens waarom ik WEL wijn drink terwijl ik GEEN vlees eet.
Je komt ze tegen, ik zweer het. Daarom ben ik benieuwd naar de kijkcijfers van die man op tv die nu als een gek een emmer met gestolde bramenmoes ronddraait om de moes te ‘wekken.’ Daarbij staat hij te jodelen en te springen alsof hij met zijn voeten op een hete bakplaat staat.

Hoe dan ook; Ik heb ondanks de geur van lacherigheid die nog steeds om vegetarisch koken hangt,  toch diep respect voor de man op tv. Omdat hij nu al weet hoe zijn vertoning zal worden ontvangen in de voetbalkantine van FC BIEFBAL. waar de klanten met een bebloede halve varkenspoot  in hun blote handen om de barbecue staan,  om die varkenspoot vervolgens met hun tanden aan flarden te scheuren. En tegelijkertijd commentaar geven op de uitzending. Met volle mond uiteraard.

Je weet dat het gebeurt. Je accepteert het. Wat moet je anders..


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "VEGETARISCH KOKKERELLEN"

© Paco Painter