Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Vega-schnitzel

Heftig nieuws uit Duitsland. De minister van Landbouw, Herr Schmidt, heeft grote problemen met de vega-schnitzel. Niet het product zelf, maar de naam. De suggestie wordt gewekt, dat er vlees in zit en dat blijkt niet het geval te zijn. Heb je net zo’n overheerlijke vega-schnitzel achter de kiezen, blijkt het –verdorie nog aan toe- een vegetarisch product te zijn. De minister doet een klemmend beroep op de fabrikanten de naam te veranderen.

Wie denkt, dat dit probleem tot Duitsland beperkt blijkt, heeft het mis. Inmiddels wil onze eigen VVD ook af van de benaming vega-schnitzel. Alle lokale en regionale afdelingen hebben in een speciaal ingelaste vergadering unaniem besloten dat het voor eens en altijd uit moet zijn met die hoogst verwarrende naam. “We laten ons de vega-schnitzel niet door de beugel prakken”, stelde de voorzitter van de regio Midden-Nederland, die ten stelligste ontkende dat de verhitte discussie over de naamgeving onderdeel was van de komkommertijdcampagne.

Een schnitzel is een zwaar mishandeld stuk vlees. Misschien is het beest nog humaan geslacht, maar daarna is de lap vlees bont en nog net niet blauw geslagen. Het oppervlak van het vlees wordt daarbij drie maal zo groot en de dikte drie maal zo dun. Daarna wordt de platgeslagen lap in de paneermeel gedompeld. Die paneermeel is de bindende factor voor de schnitzel familie ongeacht wat er achter zit. Het maakt niet uit of er kalf, kip, kalkoen, varkensresten... of vega achter verscholen gaat.

Eigenlijk is die hele discussie over de benaming van de vega-schnitzel een ultieme vorm van selectieve verontwaardiging in combinatie met een noodkreet voor aandacht.

Zo bestaat de stad Hamburg ruim duizend jaar en worden de inwoners al meer dan een millennium Hamburgers genoemd. Tot iemand op het idee kwam om een andersoortig stuk platgeslagen vlees een hamburger te noemen. Dat heeft wereldwijde gevolgen gehad. Als we nu het woord ‘hamburger’ horen, denken we aan vlees en niet aan een inwoner van de Hanzestad Hamburg. Naar verluid is John F. Kennedy na zijn bezoek aan Berlijn in 1963, waar hij de historische woorden “Ich bin ein Berliner” sprak, bewust niet naar Hamburg gegaan. Daar had hij zich volstrekt belachelijk gemaakt met “Ich bin ein Hamburger”. Er zijn meer Duitse steden die de klos zijn als het om vleesproducten gaat. Wat te denken van frankfurters, (knak)worsten, die op gespannen voet staan met de status van Frankfurt als gerenommeerd internationaal financieel centrum.

Daar hoor je Herr Schmidt niet over. Hij maakt zich druk over de schnitzel, maar dat miljoenen burgers van twee grote Duitse steden een associatie oproepen met de inhoud van een slap sesambroodje of met een knakworstje, boeit hem niet.

Van knakworst naar kunstpenis is slechts een kleine stap. De kunstpenis is geen echte piemel in extase, maar een hard plastic aftreksel. Deze wordt soms uitgevoerd in kleuren die onmogelijk worden geacht voor het origineel, tenzij hij in extreme situaties heeft blootgestaan aan buitengewoon slechte of onveilige seks. Het woord kunstpenis is echter onomstreden en daar heeft niemand de mond vol van. Daar zal geen enkele politieke partij zich over opwinden, laat staan dat ze er opgewonden van raken.

Het zou de VVD sieren indien ze zich druk zouden maken over de ‘blinde vink’. Slechts een eenkennige dierenarts zal dit primair relateren aan een visueel gehandicapt vogeltje, maar de grote massa denkt aan een gehaktstaafje gerold in een plakje ham of spek.

Zijn de politici zelf niet –in overdrachtelijke zin- de blinde vinken?

Bounder
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 723
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster